Vaccinul antigripal poate fi făcut la medical de familie, în același timp cu vaccinul anti-COVID

0
108

Vaccinul antigripal poate fi făcut în același timp cu vaccinul anti-COVID, dar în brațe diferite, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Tot el a mai adăugat că împotriva gripei sezoniere ne putem proteja și prin măsurile anti-COVID – mască și distanțare.

Trebuie precizat că vaccinul anti-COVID nu protejează și împotriva gripei, așa că serul antigripal este în continuare necesar persoanelor vulnerabile.

Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră”, a spus Gheorghiță.

Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală și din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie. Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-10”, a spus medicul coordonator al campaniei naționale de vaccinare.

Recomandarea medicului este ca persoană care dorește să se vaccineze antigripal, să poate să beneficieze și de vaccinarea COVID-19 simultan, în brațe diferit.

(Jurnal)