Usturoiul românesc pare să fie sortit să dispară din pieţe. Asta pentru că Programul prin care Ministerul Agriculturii vrea să subvenţioneze cultura cu o mie de euro la hectar nu şi-a găsit prea mulţi adepţi în rândul fermilor. În județul Giurgiu însă acest produs atât de apreciat nu pare a fi în mare pericol.
Întrebat de unde provin cultivatorii de usturoi ce vând în Piața Centrală a Municipiului Giurgiu , administratorul acesteia, Marian Pavel ne spunea că ei sunt din cinci localități ale județului: Dărăști, Daia, Putineiu, Oinacu și Ghizdaru. El ne mai spunea că usturoiul românesc este foarte apreciat de cumpărători. La rândul lor comercianții de usturoi ne mărturiseau că acesta se vinde foarte bine, dar că în această perioadă cam lipsește de pe tarabe căci el este reintrodus în cultură, fiind comercializat ca usturoi verde. Am fost curioși să aflăm totodată și din ce alte țări mai importăm acest usturoi și am aflat că el vine din China, Spania și Polonia.
De precizat că pentru a primi bani de la Ministerul Agriculturii fermierii trebuie să înfiinţeze culturi de usturoi pe cel puţin trei mii de metri pătraţi, de pe care să recolteze măcar 900 de kilograme. O condiție care îi nemulţumeşte pe mulți dintre cultivatori. Fermierii din țară se plâng că în schimbul subvenţiei li se cere o producţie prea mare şi, în plus, nu găsesc să cumpere seminţe la preţuri convenabile. Mulți dintre ei spun că banii sunt prea puţini în condiţiile în care seminţele de usturoi românesc sunt destul de scumpe şi se găsesc greu, iar că pentru înfiinţarea unei culturi de usturoi pe trei mii de hectare de cultură sunt necesare două sute de kilograme de sămânţă, care costă două mii de lei. Pentru cei interesați precizăm că înscrierile în programul de susţinere a producţiei autohtone de usturoi continua până la jumătatea lunii mai.
(Jurnal)