candidatii-pnl-care-au-platit-pentru-a-fi-masurati-in-sondaje-pot-cere-restituirea-banilor

Pe mai multe site-uri locale a apărut un sondaj realizat – după cum declară cei ce l-au comandat – în perioada 9-15 mai. Un sondaj politic atât la nivelul municipiului cât şi al judeţului Giurgiu , realizat de către societatea CSNB Bucureşti ( ??). Conform acesteia reiese că, la Consiliul Judeţean Giurgiu, echipa PSD Giurgiu s-ar bucura de încrederea a 55,6 dintre cei chestionaţi. (n.red – Probabil este vorba despre  55,6 ”la sută”  din totalul celor chestionați!).  Sondajul mai acreditează ideea că Social Democraţii giurgiuveni  ar conduce  detașat , urmaţi de către PNL, la o diferenţă însă foarte mare ( 18,5%),  urmat de ALDE cu 8,7%, UNPR cu  3,2 procente, PSRO – 2,5 %, Partida Romilor „Pro Europa” – 2,5%, Mişcarea Populară – 2% și Mişcarea Liberală 1% .

În urma acestei postări , liderii mai multor partide ni s-au adresat  la redacție cu rugămintea de a le oferi ocazia de a atenționa populația că acest sondaj nu este altceva  decât o făcătură ce face parte din suita de metode de manipulare folosite în Campania electorală de către adversarii politici, bănuind în cazul de față  PSD-ul, site-urile acestui partid fiind singurele care au primit (?) spre publicare rezultatele acestui sondaj.

Conform aceluiași sondaj , în bătălia pentru Primăria Municipiului Giurgiu ar conduce Nicolae Barbu –  51,5% ,urmat de candidatul PNL – Florian Nicolae – 22,7 % , Alexandru Vladu – 8,6 % , Noruţ Stănişteanu – Mişcarea Liberală cu 5,2%,  Mihăiţă Grigore – Partida Romilor „Pro Europa” – 4%, Liliana Ciobanu – PSRO cu  3% și ceilalți  (Ionel Dinu -Mişcarea Populară, George Costache UNPR, alături de independenţii Marius Crăcea şi Constantin Buduru ce sunt dați doar cu câte un procent obținut).

Site-urile respective susțin totodată că acest sondaj ar fi fost realizat în municipiu pe un eşantion de peste 800 de persoane , iar în judeţ , de peste 1000 de persoane ,  ”marja de eroare” a acestuia fiind de +/- 3%.

Așa cum vă spuneam mai mulți politicieni din partide diferite s-au grăbit să riposteze ,”împotriva acestei manipulări odioase” – spuneau ei, făcând următoarele precizări:

1. Societatea CSNB București nu se regăsește niciunde în nomenclatorul firmelor/instituțiilor ce au ca obiect de activitate realizarea sondajelor de opinie. 

 2. Nu se precizează modalitatea de culegere a datelor (      fata in fata, telefonic, etc).

3. Nu este prezentată structura demografică a eșantionului ,pentru a demonstra faptul ca eșantionul este reprezentativ pentru municipiul și judetul nostru.

4. Nu este specificata dimensiunea exactă a eșantionului ( realizatorii sondajului spun că este vorba de peste 800/1000 (?).

6. Pentru un esantion de 800 de respondenți marja de eroare este +-3,5% și nu de 3%, presupunand o probabilitate de 95%, aceasta nefiind specificata în articol .

7. Pentru un eșantion de 100 de respondenți marja de eroare este de +-3,1% și nu de 3 %!

8. Acest „CSNB” , dacă există cu adevărat, este el acreditat de organismele de specialitate românesti ( SORMA)/ internaționale ( ESOMAR) 

9. În sondaj sunt amestecati indicatorii: la PSD se raporteaza procentul obținut pe cota de ”încredere” în timp ce la restul partidelor se vorbește despre ”intenția de vot”, ceea ce creaza confuzie în randul cititorilor.

10. Nu este precizat daca cifrele referitoare la intentia de vot sunt calculate din totalul de persoane intervievate sau din cei care au declarat că vor participa la vot.

 11. Sondajul a fost trimis spre publicare , coincidență stranie, doar către site-urile PSD nu și către presa scrisă, și celelalte ziare on line,  așa cum sună procedura oficială în astfel de situații, creând în acest mod o stare de suspiciune justificată.

În concluzie acest sondaj este făcut pe genunchi în biroul staff-ului de Campanie al PSD Giurgiu…– mai susțineau  politicienii, vizibil inflamați de acest  ”șiretlic” – cum îl considerau ei, ”menit să influențeze electoratul!”

 Ei mai spuneau că ”dacă sondajul este real , nu există niciun impediment din partea societății care l-a realizat de a și-l asuma, făcându-l public prin intermediul întregii mass media…”

 Un punct de vedere pe care îl considerăm pertinent , în același timp observând că acest sondaj aruncat pe piață doar cu câteva zile înainte de ziua  votului din 5 iunie, seamănă foarte mult cu scandalul sondajului PNL Giurgiu, comandat  în scopul  desemnării candidatului favorit al Partidului pentru Primăria Municipiului Giurgiu, unde rezultatele acestuia nu au fost făcute publice, ”oficial”,  nici până astăzi!

(Jurnal)