256.000 de români candidează la alegerile de anul acesta, pentru funcțiile de primari și consilieri. Altfel spus, un sfert de milion de cetățeni speră să aibă șansa de a decide, de luni încolo, destinele comunităților din care fac parte.

Statistic, am  zice că stăm bine la capitolul dorință, mai rău stăm însă când vine vorba despre nivelul de competență al candidaților.  

Cert este că profesia de politician pare  tot mai râvnită, probabil cu speranța că în cazul reușitei în alegeri, din funcția ocupată poți avea acces la proiecte, poți deschide mai ușor ușile unor instituții, bucurându-te de o serie de privilegii.

Printre candidați întâlnim persoane cu tot felul de pregătiri… Mai grav este faptul că mulți dintre aceștia își încropesc CV-uri fabuloase. La Giurgiu de exemplu o candidată la funcția de consilier  scria în biografia ei că este economistă deși , din investigațiile noastre, am aflat că nu a terminat  decât un liceu cu profil economic și că lucrează la un cabinet de avocatură din Giurgiu.

Un alt pretendent la o funcție de consilier județean scrie în biografia sa că a terminat Politehnica, deși el nu apare în evidențele acestei instituții, bruma sa de matematică fiind egală cu cea a personajului Giani, din serialul ”Las Fierbinți”.

Nu face excepție un alt personaj, de care am mai scris, polițist local, care deși în ciuda regulamentului care-i interzice candidatura, acestuia i se fâlfîie…Alții nu au în spate decât școala vieții, recomandându-se cu aroganță ca …proprietari de site! Asta da profesie !

Ca să nu mai adăugăm faptul că printre aspiranții la aceste funcții de decizie sunt unii care – așa cum scriam deunăzi, într-un alt material – sunt în așteptarea sentințelor  de judecată privind săvârșirea unor fapte penale.  

Celebrul matematician Grigore Moisil avea o imagine extrem de elocventă pentru acest tablou ticsit de candidați : ”Dacă pui o fesă pe o plită încinsă – spunea el și o fesă pe un bloc de gheață, media este bună, dar în realitate e vai de fundul tău!”

Iată o explicație cu mult tâlc pentru marea înghesuială la funcții de duminică, 27 septembrie. Cu alte cuvinte: ”La plăcinte înainte…” stimabililor!

(Bibicu)