Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Un robot va decide dacă asocierea unor cuvinte cu guvernul sau președintele este sau nu fake-news!

Un robot va decide dacă asocierea unor cuvinte cu guvernul sau președintele este sau nu fake-news!

0
Un robot va decide dacă asocierea unor cuvinte cu guvernul sau președintele este sau nu fake-news!

Săptămâna trecută, Profit.ro a anunțat că „un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi fake news, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina”.

Scandalul public s-a declanșat în momentul în care s-au aflat detalii: combinațiile de cuvinte considerate ”dezinformare” și ”propaganda rusă” sunt cele care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul sau președintele cu cuvintele “corupție”, “incompetență”, “mizerie” sau “furtișag”.

Grupul de lucru ar urma să decidă eliminarea textelor considerate ”dezinformare”. Nu este clar în acest moment și nicio autoritate a statului nu a explicat până în prezent în baza cărei legi s-ar constitui acest organ de cenzură.

Crearea platformei de vânătoare a fake-news-urilor prin algoritmi

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat afirmă că proiectul platformei de combatere a fake-news va continua, indiferent de reacțiile publice de respingere a ceea ce ar putea deveni un instrument de cenzură.

Prezent alături de Arafat, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a vorbit de ”responsabilitatea instituțiilor statului de a informa corect opinia publică”.

”Responsabilitatea instituțiilor statului de a informa corect opinia publică” e o chestiune care preocupă în acest moment toate guvernele UE. Însă guvernele europene nu au constituit instrumente de cenzură, cum explicit dorește Raed Arafat, ci combat știrile false prin diseminarea de informații reale

Platforma la care Raed Arafat și Dan Cărbunaru nu reușesc să renunțe este cea ”propusă de societatea civilă” săptămâna trecută: o platformă care ar urma să monitorizeze și, pe bază de algoritmi, să identifice site-urile de fake-news după câteva cuvinte suspecte. Primele cuvinte avansate și apoi retrase se referau la corupția sau incompetența guvernului.

Surse: ”Curs de guvernare”

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
52 %
1.9kmh
34 %
sâm
20 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
15 °
mie
5 °