Cu puțin timp în urmă , Unitatea 5 a centralei nucleare de la Kozlodui a fost deconectată „din cauza unei proaste funcţionări a sistemului de stimulare a generatorului şi a activării protecţiei electrice în partea nenucleară” – așa cum au transmis reprezentanții Operatorului.

Protecţia de urgenţă a fost activată, însă „nu s-a înregistrat nicio schimbare în situaţia privind radiaţia la sit”, a subliniat operatorul centralei într-un comunicat.

Al doilea reactor al centralei de la Kozlodui, denumit Unitatea 6, de aceeaşi putere, funcţionează în continuare la capacitate deplină, potrivit operatorului.

Data la care Unitatea 5 ar putea să fie reconectată le reţeaua electrică nu a fost precizată. Ea fusese dezactivată în urmă cu mai puţin de o lună, pentru întreţinere şi alimentare.

În  noiembrie,  2019,  Centrala nucleară de la Kozlodui, situată pe malul bulgar al Dunării, a suferit, ca și acum,  o avarie. Reactorul 5 al unității a activat sistemul de siguranță, după ce una dintre principalele sale pompe de circulaţie a fost închisă.

Potrivit presei bulgare, reactorul afectat funcționa la jumătate din capacitate.

Administratorii centralei declarau atunci că vor investiga incidentul și că vor reveni la întreaga capacitate după ce se va confirma că toate sistemele operează normal.

Totodată, conștiente de suspiciunile și panica ce ar putea-o crea această defecțiune, autoritățile bulgare au dat asigurări că nu există niciun risc de contaminare radioactivă.

 (Jurnal)