Un morun de peste 100 de kilograme, a fost prins accidental de pescari la Fetești, pe brațul Borcea al Dunării, conform celor de la ”obiectiv.net .”
Deoarece morunul este o specie protejata, în momentul în care l-au prins, pescarii au anuntat autoritățile. La fata locului au venit mai multi reprezentanti ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (INCDPM) si ai Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura – Directia Inspectie Ape Interioare (ANPA-DIAI).
Pescarii care au anuntat capturarea accidentala a morunului au fost recompensati, dupa cum prevede legea. Mai exact, ei au primit suma de 60 lei/kilogram, adica o suma totala de 6.000 de lei. Sturionii din România sunt cea mai mare populatie naturala din Uniunea Europeana. La ora actuala, morunul, nisetrul, cega si pastruga sunt strict protejati, iar pescuirea lor este interzisa (pâna in anul 2021).
Deoarece este un peste foarte mare si are nevoie de spatiu si hrana, morunul isi traieste viata adulta in Marea Neagra, iar pentru reproducere se întoarce în Dunare. Morunul se reproduce foarte târziu, dupa vârsta de 15 ani. O femelă poate reveni în Dunăre pentru o nouă reproducere chiar și dupa 3-4 ani.
Romania, Bulgaria, Serbia si Ucraina detin – încă – singurele populatii viabile de sturioni salbatici din Europa, dar acestia sunt astazi la un pas de disparitie. Cauzele principale sunt pescuitul ilegal și comerțul ilegal cu caviar provenit de la sturionii sălbatici.
(Jurnal)