Un nou volum, editat de Editura Pati News – Giurgiu, a văzut lumina zilei: „Istoricul și evoluția Corului Cântarea Dunării între anii 1907 – 2010”

0
261

Scris și îngrijit de Preotul Lucian Manicatide, volumul „Istoricul și evoluția Corului Cântarea Dunării între anii 1907 – 2010”, a avut lansarea într-o zi de sărbătoare: luni, 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, sărbătoare care marchează și hramul bisericii în care, mai bine de trei decenii, părintele Manicatide s-a ostenit.

Volumul întâi prezintă primii 16 ani de activitate ai corului,  constituindu-se, în același timp, într-o amplă contribuție la cunoașterea istoriei și spiritualității giurgiuvene.

Cartea reproduce cele 7 caiete manuscris ale giurgiuveanului Anghel Bărbulescu, cunoscut profesor de muzică și dirijor al corului Cântarea Dunării, meritul preotului Manicatide fiind acela de a fi păstrat și cules adnotările prețioase ale profesorului, adnotări care pot constitui o sursă valoroasă de documentare nu numai pentru activitatea muzicală și culturală din Giurgiu, dar și pentru o viitoare monografie mai amplă a municipiului nostru.

Prezent, în calitate de amfitrion al lansării volumului, părintele arhimandrit Teodor Șerban, starețul Mănăstirii Slobozia, spunea:

„Este o dublă sărbătoare: este Sărbătoarea Bunei Vestiri, dar și o sărbătoare pentru noi, giurgiuvenii, care suntem martori la lansarea unei cărți-monument. Cartea tratează activitatea societății muzicale amintite, și este una cu adevărat un document, fiind meritul părintelui Lucian Manicatide de a fi păstrat și, mai ales, de a fi înțeles importanța caietelor manuscris ale lui Anghel Bărbulescu, și de a se fi ostenit ca acestea să vadă lumina tiparului. Nu întâmplător, lumina tiparului a fost văzută în anul centenarului, lansată simbolic în Anul Omagial al Satului Românesc și în Anul Omagial al Preoților, Învățătorilor și Primarilor Gospodari”, spuena părintele Teodor.

Vizibil emoționat, autorul cărții, Pr. Lucian Manicatide, care, anul acesta, împlinește 79 de ani, preciza, la rândul său:

„Vă mulțumesc tuturor pentru sprijin, pentru încurajări, și pentru vorbele frumoase. Este o dorință mai veche, de a aduce la lumină aceste activități ale profesorului Anghel Bărbulescu, și, iată, astăzi prima parte a acestei lucrări vede lumina tiparului și este lansată alături de oameni dragi mie. Vă mulțumesc, încă o dată, tuturor”.

La evenimentul găzduit de Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” au participat, alături de slujitori ai lui Dumnezeu, elevi ai Seminarului Teologic „Teoctist Patriarul” din Giurgiu, directori ai instituțiilor de cultură giurgiuvene (Virgil Pețanca, director al Centrului Cultural Local „Ion Vinea”, Carmen Pețanca, director al Centrului Județean pentru Conservare și Promovare a Tradițiilor Culturale Giurgiu, Ionel Muscalu, directorul Muzeului Județean „Teohari Antonescu”), primarul Nicolae Barbu, președintele Consiliului Local al Seniorilor, Victor Boiangiu, consilieri locali, toți având doar cuvinte de laudă la adresa autorului. Atât volumul,cât și evenimentul lansării, s-au bucurat de binecuvântarea Î.P.S. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care, de altfel, a și transmis un mesaj de felicitare și de încurajare pentru autorul volumului de istorie culturală locală.

Lansarea de luni, 25 martie, a fost și un prilej pentru Editura Pati News – Giurgiu de a lansa invitația tuturor autorilor de volume giurgiuveni de a demara viitoare colaborări cu editura giurgiuveană, al cărei sediu se află în Complexul Ancora, și care poate oferi calitatea excepțională pe care o merită, de altfel, fiecare carte.

(Jurnal)