Un nou tip de înșelăciune face ravagii. Este folosit numele unui cunoscut magazin de electrocasnice

0
206

Din ce în ce mai mulți consumatori români, chiar și giurgiuveni, au primit, în ultimele zile, un mesaj pe telefonul mobil, mesaj ce ascunde o nouă metodă de escrocherie.

Felicitari! ALTEX v-a desemnat câștigătorul unui laptop LENOVO și suma de 10.000 Euro. Pentru informații apelați la acest nr. de telefon …”

Conform celor de la Altex România, campania la care se face referire în mesaj nu este organizată de către ei, ci este o campanie falsă, derulată de escroci care folosesc, cel mai probabil, cartele pre-pay pentru a nu fi identificați cu ușurință.

Mai mult, pentru a părea credibile, aceste tentative de înșelăciune (cazuri de fraude sau tentative de phishing) folosesc mesaje trimise în numele unor companii, instituții cunoscute sau chiar în numele unor furnizori sau autorități de stat.

Reacția companiei Altex

Într-un comunicat transmis și preluat de presa națională, reprezentanții companiei al cărei nume este folosit în cea mai nouă tentativă de escrocherie se arată:

„Campania la care se face referire în mesaj nu este organizată de ALTEX Romania, fiind o campanie falsă, înșelătoare, derulată de escroci care folosesc cartele pre-pay și astfel nu pot fi identificați chiar dacă, de fiecare dată când astfel de cazuri de fraudă au circulat în spațiul public, ne-am adresat organelor abilitate.(…)

În cazul în care se solicită returnarea apelului, numărul respectiv poate fi unul cu suprataxă folosit în scopul încărcării notei de plată a utilizatorului în beneficiul persoanelor care derulează respectiva acțiune de înșelăciune. Astfel, se creează pagube însemnate persoanelor de bună credință care devin victime ale acestei înșelăciuni, pentru care nu putem lua măsuri de prevenire în condițiile actuale de achiziție a cartelelor pre-pay.

Pentru protecția cetățenilor, considerăm necesară înregistrarea cartelelor pre-pay la achiziția acestora în baza documentelor de identitate, aspect ce ar conduce la identificarea rapidă de către organele abilitate a persoanelor care derulează astfel de acțiuni de înșelătorie.

Facem un apel public catre operatorii de telefonie mobilă de a se alătura în lupta împotriva înșelăciunii, escrocheriei și phisingului prin intermediul cartelelor pre-pay care creează victime la nivelul societății”, se mai arată în comunicatul celor de la Altex.

De asemenea, autoritățile (Poliția, în speță) recomandă celor care primesc aceste tipuri de mesaje să nu dea curs solicitărilor, să nu apeleze acele numere de telefon și nici să nu depună vreo sumă de bani pentru a intra în posesia așa-ziselor premii câștigate.

(Jurnal)