Conform economica.net, cu patru zile în urmă a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană, la nivelul județului Giurgiu, însă, așa cum s-a întâmplat și în prima situație, reprezentanții DSVSA Giurgiu nu au transmis nicio informație către presa locală.

În localitatea Brăniştari, unde a fost descoperit primul şi singurul focar de pestă porcină africană din judeţ, a fost confirmat un nou caz de boală, la o gospodărie situată la 260 de metri de prima afectată, declara, la începutul acestei săptămâni, subprefectul județului, Adriana Puțaru, citată de economica.net.

„Nu mai sunt alte focare de pestă porcină africană confirmate în judeţ, în schimb, tot în localitatea Brăniştari, ieri seară a venit buletinul de analiză şi a fost confirmată boala la un porc dintr-o gospodărie aflată la 260 de metri de prima gospodărie afectată”, a declarat Adriana Puţaru.

Potrivit subprefectului, în acest nou focar se manifestă şi un paradox, deoarece din cei nouă porci din gospodărie doar în cazul unuia rezultatul analizelor a confirmat boala, pentru ceilalţi opt rezultatele fiind negative.

„S-au prelevat probe, din nefericire, rezultatul a fost pozitiv, dar culmea este că nu pentru toţi cei nouă au venit rezultatele pozitive, doar pentru unul a fost confirmată boala. A fost o surpriză şi pentru Institutul de Analiză şi Diagnostic de la Bucureşti, care a prelevat probele. Acest aspect urmează să fie analizat de către dumnealor în calitate de specialişti, e un paradox”, a completat subprefectul judeţului.

În urmă cu două săptămâni, în urma recensământului, în localitate erau 150 de porci, dar  este posibil ca numărul să fie mult mai mic, deoarece în multe gospodării, animalele au fost deja sacrificate pentru consumul propriu.

Totodată, Prefectura Giurgiu a decis ca cele două filtre de control şi de dezinfecţie să fie reamplasate astfel încât să poată fi cuprinsă toată comuna, la intrare şi la ieşire şi, în acelaşi timp, s-a dispus instituirea a încă patru filtre rutiere, două amplasate pe DN 5, unul pe DJ 411 în continuarea drumului de la Brăniştari care duce către Singureni şi celălalt pe DJ 603 către Hulubeşti, practic, se „sigilează comuna”.