Un comunicat din 14 octombrie,  luat de pe site-ul DNA, confirmă un adevăr pe care îl cunoșteam cu toții, dar care era negat de mulți dintre oamenii politici.

Astfel, Biroul de Informare și Relații Publice a transmis prin acest comunicat faptul  că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
ȘANDRU COSMIN, deputat în Parlamentul României și
BITEA NICOLAE-FLORIN, director general al Societății de Transport Public Timișoara, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 1 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, suspecții Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați în posturi de conducere a unor instituții publice.
Pentru a beneficia de această „favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus.

Suspecților Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În același comunicat se face precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În consecință după cum se observă din acest caz, traficul de infuență, numirile pe posturi călduțe contra unor sume de bani  sau a unor servicii ce trebuie ulterior făcute celui ce a aprobat și a vizat instalarea pe posturi importante ale unor indivizi care de multe ori nu au nicio legătură cu funcția pe care o ocupă, rămâne un obicei de  care încă românii nu s-au lecuit.

(Jurnal)