Se pare că spionajul internațional a revenit  agresiv în actualitate, fiind  practicat cu același zel ca în perioada celui de al doilea război mondial de state puternice de pe glob.

Așa se face că  Rusia este învinuită că ar fi furat planul vaccinului AstraZeneca pentru a crea Sputnik V. Asta pentru că studii clinice arată că vaccinul rusesc Covid-19 este comparabil cu cel al Oxford/AstraZeneca.

În replică, Rusia și echipa care a creat vaccinul Sputnik V neagă acuzațiile lansate de tabloidul britanic, potrivit cărora spionii ruși ar fi furat tehnologia Oxford/ Astra Zeneca pentru a ajuta la crearea vaccinului rusesc, declarând că este o minciună sfruntată bazată pe surse anonime.

La rândul lor, câţiva miniştri britanici au declarat că există dovezi că spioni care lucrau pentru Kremlin au furat planul vaccinului Oxford/AstraZeneca. Cu acest plan, ar fi putut crea propriul lor vaccin rusesc, Sputnik V. „E clar că planul şi informaţiile esenţiale au fost furate de un agent străin”, scrie The Sun, citat de Rador.

Trăim într-o lume în care activităţile statului implică spionajul industrial şi spionajul economic”, a declarat ministrul britanic de interne, Damian Hinds. „Ne confrunăm cu ameninţări mai sofisticate ca oricând. Există tot timpul state străine care vor să pună mâna pe informaţii sensibile”. Prim-ministrul Boris Johnson nu a comentat încă aceste alegaţii.

Bulgarii au prins un cetățean rus acuzat de spionaj industrial

Și parcă pentru a întări aceste suspiciuni create, zilele trecute, organele de ordine din Bulgaria au reținut un cetățean rus și doi cetățeni lituanieni sub suspiciunea de spionaj industrial, după cum a anunţat  Centrul de presă al Direcției regionale de poliție din Stara Zagora, citată de Rador.

Autoritățile bulgare susțin că  cetățeanul lituanian de 24 de ani și compatriotul său, de 59 de ani, precum și un cetățean rus de 60 de ani, au lucrat la fabrica militară „Arsenal”.

Aceştia au fost reținuți la granița cu Grecia după ce au apărut informații privind lipsa unor produse și a documentației de la fabrică. Șeful Departamentului consular al Ambasadei Rusiei în Bulgaria, Vladimir Certkov, a declarat că misiunea diplomatică nu a primit informații oficiale despre reţinerea cetăţeanului rus.