adam1Se numeşte Adam Adeck, are 24 de ani şi, de patru luni, este pe drum. A pornit într-un proiect curajos: să facă înconjurul lumii, pornind de la el de acasă, din Cehia. Înconjurul lumii îl face cu autostopul, sau pe jos, iar banii…îi face cântând prin oraşele prin care trece.

Aşa l-am văzut şi noi astăzi, în Piaţa Centrală, cu chitara, cântând. Unii trecători se opreau, îl întrebau câte ceva, dar, cum el nu vorbeşte româna…se mulţumea să zâmbească şi să cânte în continuare. Câte un trecător îi mai lăsa un leu, doi, în husa de la chitară.

„Am plecat acum patru luni, şi mi-am propus să fac înconjurul lumii pe jos, cu bani cât mai puţini. Am lucrat ca tehnician într-un muzeu, dar spiritul meu de aventură a fost mai puternic decât orice. Am zis că e mai bine să ies, să văd lumea, să cunosc oameni noi, să am experienţe noi acum, cât sunt încă tânăr. Mai târziu, când voi avea familie, nu voi mai avea parte de aşa ceva…Şi, iată-mă!”, ne povesteşte Adam.

Din Cehia, a călătorit până acum prin Polonia, Moldova, Ucraina, şi acum este în România. În Giurgiu este pentru prima dată, şi ţine să ne spună că, deşi e un oraş mic, pe el l-a încântat.

„Oamenii sunt calzi, sunt blânzi, le place muzica mea. Eu nu sunt cântăreţ profesionist, până acum, în ultimii şase ani, abia dacă m-am atins de chitară. Dar uite că mă descurc şi ajung, prin muzică, la inimile celor din jur”, mai spune Adam.

A avut şi experienţe mai puţin plăcute…Într-un sat unde a rămas peste noapte, „gazdele” i-au furat telefonul mobil dar, ajutat de poliţişti, a reuşit să şi-l recupereze.

Din Giurgiu, următoarea sa oprire (în afară de Bucureşti) va fi oraşul Cluj, după care va trece graniţa în Ungaria şi, mai apoi, în Austria, unde speră să îşi obţină o serie de vize pentru Uzbechistan, pentru ţările din Asia sau din Orientul Mijlociu. Nu se teme, de altfel, de ţările amintite, chiar dacă acolo sunt şi zone de conflict, pentru că va încerca să le evite.

(O.C.)