Dacă până mai ieri aglomerația era „la ea acasă” în interiorul Pieței Centrale, printre tarabele de legume și fructe, de joi, 4 iunie, aceasta s-a mutat în zonele în care se comercializau vase și linguri. Motivul îl constituie apropiata sărbătoare a Rusaliilor, sărbătoare la care în zonă este obiceiul împărțirii de farfurii, umplute cu orez sau pâsat cu lapte, dar și căni și linguri, pentru sufletele celor decedați.

Astfel, după cum ne spuneau mai mulți comercianți din Piață, prețurile vaselor au rămas aproximativ aceleași de anul trecut:

– căni – 3 – 6 lei

– farfurii – 3,5 – 10 lei/buc

– linguri metal – 1 – 8 lei/buc

Cum tradiția spune că, cel mai bine este ca, în ziua de Rusalii să împarți vas de lut și lingură de lemn, desigur că și comercianții de asemenea produse și-au făcut apariția în Piața Centrală. Prețurile sunt „să cumpere toată lumea”, spun producătorii: un castron de lut se vinde de la 5 lei, o cană de lut cam la același preț, iar prețul unei linguri de lemn pornește de la 2 lei bucata, ajungând chiar și la 15 lei, lingurile imense de mestecat bulionul…

În Piața Centrală l-am găsit și pe unul dintre ultimii meșteri lingurari din Alexandria, Vasile, ce își făcea reclamă produselor așa cum considera el mai bine: „Hai la lingura fermecată! Face singură mâncare, și te lingi apoi pe degete cât e de bună!”….

La o discuție cu el, nea Vasile ne spunea că vânzarea merge mai greu, oamenii nu prea mai au încredere în produsele tradiționale.

„Știți ce e mai rău? Că nici nu vine nimeni din urmă, să învețe meserie. Acum, tinerii pleacă în Anglia, în Spania, în Italia…Nu le mai place să muncească așa cum munceam noi. Și știți ce îmi pare mie rău? Că se pierde meseria asta, dispar tradițiile…”, mai spunea, cu amărăciune în glas, nea Vasile.

Pe lângă vasele ce se cumpără în aceste zile, la mare căutare sunt și fructele: cireșele aveau joi, 4 iunie, prețuri cuprinse între 12 și 17 lei/kg, caisele – 10 lei/kg, iar căpșunile, 8 – 12 lei/kg.

(Jurnal)