Ultima găselniţă a celor care vor să eludeze legea: Permisele britanice de conducere, ”temporare”  

0
99

marian-popescuConducerea fără permis este printre principalele infracţiuni identificate de poliţiştii rutieri giurgiuveni. Dar „inventivitatea” unor concetăţeni merge mult mai departe.

Conform celor declarate de şeful Serviciului Poliţie Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, comisar-şef Marian Popescu, ultima „găselniţă” o constituie un anumit tip de permise de conducere emise de Regatul Unit al Marii Britanii.  „Marea Britanie eliberează două tipuri de permise: unele provizorii (Provisional Driver’s License), de culoare verde, şi altele permanente (Full Driver’s License), de culoare roz. Ei, bine, tot mai mulţi giurgiuveni pe care i-am surprins în trafic fără documente legale apelează la varianta permisului verde”, preciza Marian Popescu.

Permisele temporare, de altfel, nu sunt recunoscute în niciun stat al Uniunii Europene. Acestea se pot achiziţiona de la autorităţile de profil emitente de pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, pe baza unui document de identitate, a altor acte doveditoare, şi a sumei de 50 de lire. 

Cu toată „lejeritatea” obţinerii unui astfel de permis, totuşi există nişte restricţii: el nu poate fi folosit decât pe drumurile din Marea Britanie, viteza maximă de deplasare a autovehiculului condus de un posesor de permis verde este de numai 45 de mile pe oră (puţin peste 45 km/h), iar obligatoriu în autoturism trebuie să se afle un posesor de permis permanent (roz).

Pe parcursul anului 2016, în Giurgiu au fost identificate zece asemenea persoane care s-au folosit de permisele ”temporare” de conducere, emise de autorităţile britanice.              

(Jurnal)