Jurnal giurgiuvean
AcasăActualitateUE ne obligă să sacrificăm porcii de Ignat cu …pistolul!

UE ne obligă să sacrificăm porcii de Ignat cu …pistolul!

Se apropie Crăciunul şi gospodarii se pregătesc cum se cuvine pentru această sărbătoare. Fie că îşi cumpără porci vii, fie că i-au crescut în ogradă, toţi trebuie însă să respecte un set de norme impuse de UE în cazul sacrificării porcilor.

Astfel, înainte de a fi înjunghiaţi (aşa cum cere tradiţia), porcii trebuie asomaţi, adică împuşcaţi, într-un abator autorizat. Legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni.

După cum ne spunea directorul DSVSA Giurgiu, dr. Liviu Florescu, Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale, dar numai pentru consumul propriu, în gospodărie, cu recomandarea ca animalele respective să fie asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul contenţionării (prinderii) şi a înjunghierii. Asomarea, care la specia porcină se efectuează cu un pistol cu glonţ captiv, este un procedeu care provoacă pierderea simţurilor până în momentul înjunghierii. În aceste condiţii, prin bătăturile ţăranilor români se vor auzi, mai degrabă, focuri de armă ca prin Vestul Sălbatic, ce va înlocui tradiţionalul guiţat. Asomarea nu afectează tăierea tradiţională a porcului de Crăciun, deoarece după asomare urmează înjunghierea.

Altfel spus, jugulara lui „Ghiţă” se ia după ce proprietarul se convinge că glonţul şi-a făcut treaba.

Asomarea se face, obligatoriu, în abatoarele autorizate şi se practică la cerere şi în gospodăriile individuale cu animale, pentru că UE ne obligă să avem grijă ca animalul să nu fie stresat şi să sufere în timpul înjunghierii – ne mai spunea directorul DSVSA.

În virtutea respectării acestei cerinţe de protecţie a animalelor în timpul sacrificării, medicii veterinari cu liberă practică din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare din localitate, au în dotare asomatoare (pistol cu glonţ captiv şi capsele aferente), urmând să efectueze această operaţiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectivă.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
28.6 ° C
28.6 °
28.6 °
45 %
3kmh
11 %
joi
38 °
vin
35 °
sâm
36 °
Dum
38 °
lun
36 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!