Ucraina  amenințată de o invazie a Rusiei! România în zona de alertă. Cu ce l-a amenințat Președintele Biden pe Președintele Rusiei, Vladimir Putin!

0
204

 

Marți, 7 decembrie,  după amiază, Președintele SUA,  Joe Biden și Președintele Rusiei, Vladimir Putin au vorbit prin videoconferință, folosind pentru prima dată o linie securizată stabilită între cele două administrații, dar nefolosită anterior.

Dialogul virtual a durat două ore și 5 minute. Imaginile prezentate din timpul discuției celor doi au arătat un președinte, Vladimir Putin, extrem de tensionat, care n-a contenit în a-și aranja  hârtiile de pe birou și a-și mișca picioarele într-un dans nervos care nu a scăpat realizatorilor transmisiunii.

În timp ce Putin a solicitat garanții că NATO nu se va extinde spre Est, Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei  amenințându-l pe președintele Rusiei cu o serie de sancțiuni, în cazul în care va încerca să atace Ucraina.

Ce se vede din satelit…

Imaginile obținute prin satelit de către serviciile americane arată pericolul de la frontiera cu Ucraina și mișcările trupelor ruse care sunt poziționate în locuri strategice din vestul Rusiei și în Crimeea.

Serviciile americane estimează că Rusia poate mobiliza 175.000 de militari. Jumătate din aceste unități se află deja masate de-a lungul graniței ucrainiene. Între 50.000 și 80.000 de militari ruși au fost trimiși la granița cu Ucraina și în Crimeea, potrivit statisticilor Kievului.

Biden a spus înainte de discuții că nu poate accepta „liniile roșii” impuse de Putin  sau de altcineva. De aceea, președintele american a încercat totodată să îl convingă pe Putin că angajamentul administrației sale pentru Kiev este atât de ferm, încât Washingtonul va fi dispus să provoace probleme economice grave Rusiei, chiar dacă trupele americane nu vor veni în mod direct în ajutorul Ucrainei.

Ce sancțiuni s-ar putea adopta Rusiei

Potrivit New York Times, în discuție se află deconectarea Rusiei de la sistemul financiar internațional SWIFT, dar și o serie de restricții aplicate băncilor, după modelul folosit în Iran. Măsurile ar bloca cel puțin parțial exporturile sau importurile Rusiei și ar putea provoca probleme economice serioase.

Responsabilii SUA au precizat că există discuții despre trimiterea unor arme defensive, inclusiv rachete antitanc Javelin, în Ucraina. De fapt, aceste arme ar putea fi poziționate undeva în afara țării, pentru a nu oferi Rusiei un pretext de invazie.

În Europa, oficialii europeni au afișat un front comun, în strânsă cooperare cu SUA, în fața Rusiei. Dar mulți responsabili europeni s-au declarat îngrijorați că Putin va răspunde la această presiune printr-o reducere a livrărilor de gaze către Europa, în plină iarnă.

CNN a transmis marți, citând cel puţin şase surse, că administraţia Biden studiază opţiunea unei posibile evacuări a cetăţenilor americani din Ucraina în cazul în care Rusia ar invada această ţară şi ar crea o situaţie de securitate dezastruoasă.

Uniunea Europeană este pregătită la rândul ei să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în cazul unei noi agresiuni contra Ucrainei, a anunţat tot marţi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Aflată în vecinătatea zonei fierbinți a Mării Negre, România încearcă să fie bine poziționată. Bucureștiul știe înaintea tuturor că nu va fi  doar o încercare a Rusiei de a provoca NATO.

(Jurnal)