România se relaxează! Liber toată noaptea la petrecerea de REVELION!

0
169

România relaxează măsurile de combatere a pandemiei în ajun de Sărbători și introduce în certificatul verde și testarea. Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat marți seara măsurile decise în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat, cum se vor desfășura anul acesta petrecerile de Crăciun și de Revelion, iar  CNSU a adoptat hotărârea 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie. Iată în continuare care sunt măsurile propuse de CNSU:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație pe timpul noptii. Limita în prezent e ora 23:00, după care nu mai pot circula decât cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.
  • Magazinele și restaurantele pot sta deschise până la ora 22:00. La acest moment ora limită este 21:00.
  • Purtarea măștii nu mai e obligatorie în spații deschise, decât în aglomerații(ex. stații de autobuz, locuri unde se formează cozi, târguri, piețe). În spații închise și în mijloacele de transport în comun masca rămâne obligatorie.
  • În mall-uri, centre comerciale mari și magazine neesențiale vor avea voie și cei care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală, dacă arată rezultatul negativ al unui test PCR făcut în ultimele 72 de ore sau un test antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore.
  • La magazinele mai mici de 200 de mp nu va fi necesară prezentarea unor documente Covid, dar trebuie să fie stabilită o limită maximă de persoane care pot fi simultan acolo, astfel încât să aibă 4 mp fiecare.
  • La cinematografe, teatre, competiții sportive și oriunde limita maximă a spectatorilor era de 30% din capacitate, aceasta crește la 50% din capacitate. Pot intra cei care sunt vaccinați, trecuți prin boală sau au test negativ de Covid.
  • Pentru Crăciun și Anul Nou restaurantele pot sta deschise oricât, dar cu limită de 50% din capacitate și cu clienții trebuie să aibă certificat care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau testul negativ de Covid.
  • La unitățile de cazare e permis de acum și pentru cei cu test negativ de Covid.

Precizăm că pentru ca măsurile să poată intra în vigoare este nevoie să fie adoptate prin hotărâre de guvern. O ședință în acest sens urmează să aibă loc miercuri, 8 decembrie. Arafat a insistat că pot apărea modificări în ședința Executivului. Cu alte cuvinte rămâne să vedem dacă noul ministru al Sănătății Alexandru Rafila va fi de acord cu toate în această formă.

(Jurnal)