Puțini știu că în județul Giurgiu există o exploatație de tutun. Marți, 25 mai, a fost prima zi prima zi de plantare a unei culturi de tutun pe o suprafață din Bolintin Deal, după cum ne spunea directorul Direcției Județene Agricole  (DAJ) Giurgiu, Petra Ochișor.

http://facebook.com/dajgr/videos/149664550475020

În urma unei convorbiri telefonice dintre directorul DAJ și administratorul exploatației de tutun mai sus amintite, Dumitru Laurențiu, am aflat condițiile în care s-a realizat plantarea culturii de tutun, astăzi:  Pământul a fost umed și a permis semănatul culturii, perioada umedă, plină de precipitații fiind foarte bună pentru tutun – ne spunea directoarea Direcției.  Cultura de tutun ce se află într-o exploatație de 75 de ha, din zona Bolintin Deal,  aparține firmelor Tobacos SRL și Le Fleur  ce își au sediul în județul Ilfov.

Petra Ochișor ne mai preciza faptul că norma de plantat, de 5-6 ha pe zi, ar însemna un total de circa 2 săptămâni, până la finalizarea lucrărilor de plantare.

Forța de muncă există, condițiile sunt propice așa că există speranța unei culturi satisfăcătoare, ne mai spunea directoarea DAJ Giurgiu, confirmând astfel asigurările administratorului celor două firme cultivatoare.

Vorbindu-ne despre Cultura de tutun de la Bolintin Deal, directoarea Ochișor,  menționa că ea a fost înființată anul trecut,  la început pe o suprafață de numai 30 de ha, dar conform prognozelor și evaluărilor, cultivatorii au considerat că anul acesta le-ar permite să fie optimiști, fapt ce i-a determinat să mărească suprafața, la 75 de ha.

Vreau să vă spun că tutunul de anul acesta s-a plantat cu o minune de mașină, pe care cele două firme o au în dotare. Ele dispun de utilaje speciale, performante, atât pentru plantat și de recoltat cât și pentru împachetarea tutunului, cu scopul de a fi ulterior pus la uscat. Subliniez că tutunul este o plantă extrem de pretențioasă mai ales la umiditate, perioada necesară pentru a ajunge la maturitate fiind în medie de 3-4 luni – ne mai preciza directoarea Direcției Agricole județene, Petra Ochișor, care ne  preciza că tutunul obținut pe suprafețele de la Bolintin Deal este contractat de către o firmă din Grecia și că plantele, imediat după  recoltarea lor, sunt sortate pe trei calități, ambalate și trimise către beneficiar…

(Jurnal)