Legumicultorii români se plâng de o adevărată invazie a unui dăunător din ce în ce mai greu de stârpit. Specialiştii spun că fermierii nu le ascultă sfaturile, motiv pentru care au de suferit.

Tuta Absoluta este cunoscută în România că Molia minieră a tomatelor sau Tută, aşa cum îi spun legumicultorii. Face parte din familia Gelechiidae, ordinul Lepidopteră (fluturi), fiind o molie nocturnă. Este un dăunător relativ nou în ţară noastră, prezenţa fiindu-i observată începând cu anul 2009. De atunci, s-a răspândit cu repeziciune în toate bazinele legumicole din ţară. Această insectă, în ciuda mărimii reduse, reprezintă motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de până la 100%.

Greşeala enormă pe care, însă, o fac fermierii este aceea că nu respectă, pe de o parte, indicaţiile specialiştilor fitosanitari atunci când folosesc produsele (nu respectă concentraţia, nu respectă perioadele şi intervalele în care se aplică etc.), iar pe de alta, nu respectă condiţiile de igienă a culturilor.

„Sunt puţini fermierii care au o igienă bună şi în interiorul serei şi pe lângă seră. Au solarii lângă canale, lângă buruieni, ei trebuie să se unească să facă o igienă, să nu mai aibă probleme. E peste tot Tuta Absoluta. Acum ei vor să facă şi polenizarea cu bondari şi vor şi să nu folosească produse chimice”, susţin specialiştii.

La nivelul judeţului nostru au fost, deja, înregistrate infestări cu acest dăunător, infestări raportate, din fericire, punctual, nevorbindu-se de pierderi imense, cum s-a întâmplat în alte judeţe. Raportările au fost făcute în special de către cei care au accesat programul de tomate.

„Atât la nivelul direcţiei noastre, cât şi la nivelul celorlalte autorităţi implicate există o întreagă procedură de gestionare a situaţiei. Am explicat fermierilor care au venit să acceseze programul tomate care sunt măsurile de prevenire şi de reducere a pierderilor. Din fericire, existând semnale încă de anul trecut, în bazinele legumicole, oamenii s-au informat, astfel încât anul acesta majoritatea au abordat corect prevenirea şi combaterea, astfel încât nu avem înregistrate situaţii grave. Punctual, am înregistrat asemenea situaţii, dar, aşa cum spuneam, nu sunt grave!”, spunea, recent, Petra Ochişor, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu.

În Giurgiu, în programul de sprijinire a producţiei de tomate în spaţii protejate, anul acesta au fost depuse un număr de 1795 de dosare, din care, în ciclul I de producţie, au fost depuse 1495 de dosare, numărul beneficiarilor care au finalizat producţia fiind de 1427. Pentru ciclul doi de producţie au fost depuse 368 de dosare, producţia fiind finalizată de 418 producători. Suma primită drept sprijin de către producătorii giurgiuveni s-a apropiat de 20 de milioane de lei, cantitatea livrată fiind de 3137, respectiv 215 tone de tomate.

(Jurnal)