Într-o ediție trecută a cotidianului nostru am început un dialog cu șeful Complexului de Servicii Sociale din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu (DGASPC), psiholog Monica Lăceanu, despre structura funcțională a acestei instituții, componente, personalul de specialitate și evident greutățile cu care conducerea acestui Centru se confruntă aproape zi de zi.

Cine și cum se ajunge într-un  Centru al DGASPC

În momentul în care cineva ne sesizează un caz deosebit din Municipiu sau din teritoriu  prin telefonul 983 sau  adresându-ni-se direct la Centru, echipa de intervenție a Direcției de Protecție a Copilului se deplasează cu maximă celeritate, în funcție de natura sesizării, păstrându-se confidențialitatea persoanei care a adus cazul la cunoștința noastră. Avem destule situații în care aceste sesizări nu se confirmă. Ele pornesc de la mici conflicte între persoane din aceeași familie care  recurg uneori la sesizări. Sunt și destule situații în care este  necesară intervenția noastră rapidă și preluarea imediată a minorului – ne mai preciza psiholog Monica Lăceanu. În situația în care părinții  nu sunt de acord nu putem să intervenim.  Ne bucurăm însă de sprijinul Poliției. Legea spune clar că nu ai voie să intri în curtea părinților în astfel de cazuri . Și dacă acel cuplu sau unul dintre părinți nu vrea să dea copiii, este neoie să se  intervină prin Ordonanță preșidențială ce ar trebui să se judece în 48 de ore,  pentru ca în urma deciziei judecătorești , executorul să intervină și să preia copiii. Din nefericire ne  lovim  de niște termene ale instanței , căci am înțeles că la noi nu există secție  de Tribunal al Copilului,  ca în multe locuri din țară.

Condiții optime de cazare și hrană

După cum ne spunea coordonatoarea Centrului, capacitatea acestuia este de 40 de persoane, dar uneori se întâmplă să  fie găzduiți și peste această capacitate. Dacă este cazul putem să o facem…Au existat momente în care am apelat la această măsură căci avem suficient spațiu, iar copilașii sunt mici și pot dormi dacă este nevoie și câte  doi în pat. În privința hranei,  beneficiem de servicii de catering, dar există posibilitatea de a  hrăni mult mai multe persoane, ba chiar  suntem dotați cu o bucătărie în care se poate găti în condiții optime – ne mai spunea d-na Lăceanu.

Ce se întâmplă după ieșirea din Centru

Întrebată ce se întâmplă cu beneficiarii Centrului maternal , destinat mamelor și copiilor sau cuplurilor mamă-copil, aflate în situații de dificultate, după perioada de staționare, Monica Lăceanu ne spunea:  Noi îi putem susține aici pe o perioadă de 6 luni , maxim un an, timp în care își pot găsi un loc, sau să se reintegreze social, profesional. Pe această perioadă beneficiază de consiliere psihologică, juridică, de sprijin din toate punctele de vedere, inclusiv de găsirea unui loc de muncă, de un spațiu în care să locuiască ulterior  sau sunt și cazuri în care persoanele se reintegrează în familie. Situația se schimbă între timp. Poliția este sesizată, în timp ce cadrul Legii violenței eliberează  acum foarte repede ordine de restricție. Iată că începem să nu ne mai jucăm cu fenomenul violenței la domiciliu. Timid, dar începem să avem și noi niște pârghii de intervenție. O să întrebați dacă există sau nu feed back din partea cetățenilor. Pedeapsa în sine are și un rol de exemplaritate. Dacă omul știe ce îl așteaptă, consecințele faptelor lui, acesta își schimbă atitudinea și comportamentul. În schimb ceea ce ne lipsește și ar trebui să ne focusăm în viitoarea perioadă este promovarea  și prevenția. La un moment dat suntem depășiți în a trata consecințele unor fenomene, ale unor acțiuni care trenează de peste 2-3 decenii…

Cum se implică școala în astfel de cazuri

Sistemul de învățământ ne ajută foarte mult în sensul că imediat ce copilul vine în Centru, indiferent în care din cele 3 structuri ale acestuia (Centrul de Primire în Regim de Urgență și Evaluare; Centrul maternal , destinat mamelor și copiilor sau cuplurilor mamă-copil aflate în situații de dificultate și Centrul de Ocrotire pentru mame și copii, victime ale violenței domestice),  este transferat la școala cea mai apropiată de noi. În cazul de față ea este Școala nr. 3 din Municipiul Giurgiu. Beneficiem de o relație minunată cu personalul de acolo.  Am depășim faza în care astfel de copii erau discriminați, priviți într-un anume fel de către ceilalți. Dovada  legăturii bune dintre noi și reprezentanții Școlii amintite  are ca dovadă rezultatele copiilor noștri, care promovează 100%, care sunt premianți pe diferite abilități. Beneficiem de asemenea de o măsură foarte bună care se cheamă ”A doua șansă”. Există o clasă sau două în învățământul de masă care primește copii care au depășit cu vârsta cronologică,  vârsta de școlarizare . Și astfel, prin acest program de ajutorare,  acești copii ajung și ei să învețe să scrie și să citească, să aibă accesul la cunoștințe minimale, noțiuni de bază… Ar fi total greșit ca un astfel de copil să fie condamnat – preciza cu fermitate, total justificat, psiholog Monica Lăceanu.

(Florian Tincu)