Trei nave, de ani buni , ruginesc ancorate la țărmul canalului din Municipiu. Vasele sunt achiziționate încă din mandatul primarului Lucian Iliescu. Cele trei ambarcațiuni ar fi trebuit să fie folosite pentru agrement, dar ele nu s-au mișcat nici măcar un metru din locul în care a fost ancorată.
Mai concret, ar fi trebuit ca, în tot sezonul cald, cele 3 nave să ofere giurgiuvenilor – și nu numai lor – plimbări pe Dunăre sau pe canalele acesteia, din zona municipiului. Numai că, încă de la achiziție au fost voci care au susținut că sunt niște achiziții fără rost. Vocea lui Nicolae Barbu a fost una dintre ele, Pe acea vreme primarul de astăzi era consilier . Și fără rost s-au dovedit achizițiile celor 3 nave, pentru că ele nu au făcut niciodată, nici măcar un kilometru pe Dunăre.
O primă încercare de transformare a lor , în bani, a fost la scurt timp după achiziție, când s-a încercat o primă evaluare și o vânzare a navelor ca fier vechi. Numai că a venit criza economică, iar prețul materialului ce urma să fie valorificat (fier și aluminiu, în principal) a scăzut drastic, iar procedura de valorificare a fost sistată. Și, de atunci, navele au rămas la țărm, ancorate, neutilizate , pradă ruginei.
În ultima ședință de consiliu local ( joi, 27 iulie), cele trei nave au revenit în actualitate, grație primarului Nicolae Barbu care a propus aleșilor locali un proiect de hotărâre prin care să se realizeze o nouă evaluare, pentru vânzarea acestora. Ce-i drept, unii consilieri s-au opus acestei decizii venind cu propuneri care mai de care mai fantasmagorice. Unul dintre consilierii PNL, Valentin Anghelescu, a propus ca una dintre nave să fie recondiționată ( operațiune ce în opinia multora , ar însemna niște sume deloc de neglijat) și să fie, mai apoi, expusă la una dintre intrările în oraș. Dumnealui a uitat să precizeze însă la care dintre aceste intrări, pentru că în zonele amintite Primăria Giurgiu nu mai are în proprietate ( de vreo două mandate și ceva , adică dinainte de 2012), terenuri c ear putea deveni un fel de soclu pentru această propunere.
Mai în glumă, mai în serios, primarul Nicolae Barbu a declarat că doar prin sensurile giratorii ar mai fi ceva spațiu, dar și alea sunt prea mici. „Lăsând gluma la o parte, este singura soluție de a face ceva cu navele acelea. De trei ani de zile ținem degeaba pază acolo, cheltuim doar niște bani, și mă tem că vom ajunge să ieșim în pierdere. Și așa, prețurile sunt destul de scăzute la materialele fieroase, dar, scoțându-le la vânzare împreună cu țevile supraterane de la SCUT, pe care le-am dezafectat, vom face, pe de o parte, o serie de economii, și vom obține niște fonduri, chiar dacă nu foarte mari, la bugetul local. Nu e prima evaluare, am mai făcut așa ceva cu câțiva ani în urmă, dar condițiile s-au schimbat de atunci. Dacă mai amânăm proiectul acesta cine știe cât, ne vom trezi că nu vom mai avea ce valorifica”, a precizat primarul Barbu .
Aceasta ca răspuns la solicitările consilierului ALDE, Alexandru Vladu, care a solicitat amânarea acestui proiect de aprobare a evaluării, până la o ședință următoare.
(Anna LINCĂ)
Bulgarii au un vaporas cu care fac plimbari pe Dunare, de la portul Ruse pana la Podul Prieteniei si retur.
La noi nu se poate ……………………..