post_30072015_2_64155100Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi, luni, 31 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului, numit popular postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei. El durează două săptămâni, urmând ca  Dezlegare la peşte să fie doar în zilele de  6 august şi  15 august, ziua praznicului.

De astăzi, timp de două săptămâni, credincioşii vor ţine al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau „Paştile verii“  este cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria.  Pentru români ea este şi ocrotitoarea marinarilor. De aceea  în mai multe oraşe port  în această perioadă sunt organizate procesiuni cu icoane şi o serie de pelerinaje.

Postul începe de obicei pe 1 august şi are o durată de două săptămâni (1-15 august).

 Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie.  După cum spun preoții postul îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Sărbătoarea aceasta de Sântămărie ( așa cum este ea cunoscută în popor),  este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare.

(Jurnal)