Spaţiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi lăsat liber pentru a evita interacţiunea socială iar pentru microbuze este permis doar transportul persoanelor pe scaune, arată un ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, în domeniul transportului rutier de persoane sunt necesare o serie de măsuri şi reguli, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Astfel, la urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluţii dezinfectante şi se va efectua obligatoriu curăţenia şi dezinfecţia mijlocului de transport înainte de placarea în cursă. Va fi evitată măturarea uscată şi alte acţiuni mecanice pe suprafeţe potenţial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusul şi se vor utiliza în schimb metode de curăţare umedă.

Conducătorul auto va fi dotat cu mască de protecţie. De altfel, purtarea măştii este obligatorie pentru accesul la bordul vehiculelor de transport pasageri, precum şi pe toată durata călătoriei.

Spaţiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacţiunea socială; conducătorii mijloacelor de transport au obligaţia de a păstra distanţa socială în timpul pauzelor şi perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (şoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului, etc.); la îmbarcare/debarcare, pasagerii vor respecta o distanţă de siguranţă minimă unul faţă de celălalt”, arată MT.

Pentru vehiculele cu cel puţin două uşi, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe uşa din faţă, iar coborârea pe cealaltă/celelalte uşi.

Pentru transportul pasagerilor în regim de taxi şi alternativ sunt obligatorii următoarele măsuri: transportul pasagerilor se efectuează doar pe locurile din spate; conducătorul auto va fi dotat cu măşti şi dezinfectant de tip biocid; se va delimita spaţiul dintre conducătorul auto şi pasageri; pasagerii au obligaţia de a veni la locul de îmbarcare cu mască de protecţie şi de a purta masca de protecţie la urcarea în vehicul şi pe toată durata călătoriei; utilizarea mănuşilor de către şofer în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacţiunii cu alte persoane (agenţi control, etc.) este obligatorie precum şi dezinfectarea mâinilor, după îndepărtarea mănuşilor într-o pungă special destinată; igienizarea şi dezinfectarea interiorului autoturismului este obligatorie în fiecare zi; se vor utiliza cu precădere plăţile electronice”, se mai menţionează în documentul MT.

Ordinul nr. 984/829/15.05.2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.