Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Giurgiu – S.P.F. Fetești au depistat doi cetățeni români care transportau peste 120 kg peşte din familia sturionilor, în zona Braţului Borcea, fără a avea documente de provenienţă.

          La data de 01.04.2019, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Feteşti, judeţul Ialomiţa, au procedat la oprirea unei autoutilitare, marca Mitsubishi în dreptul km. fluvial 36, pe braţul Borcea, condusă de doi bărbaţi, în vârstă de 24, respectiv 50 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Ialomiţa.

            În urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit în portbagajul acestuia, doi peşti din familia sturionilor (unul de aproximativ 120 kg, specia Morun  şi unul de 0,5 kg) aflaţi în stare proaspătă şi cantitatea de 3 kg peşte specia scrumbie, pentru care persoanele în cauză nu dețineau documente legale.

            Pentru continuarea cercetărilor, la faţa locului au fost chemaţi specialişti din cadrul A.N.P.A. Serviciul Regional Tulcea, care au stabilit specia peştilor şi în faţa cărora poliţiştii de frontieră au redat mediului acvatic cei doi sturioni, în valoare aproximativă de 9.500 lei, iar scrumbia în valoare de 60 lei a fost predată unei societăţi de profil.

            Persoanele în cauză sunt cercetate în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori produselor din peşte”  faptă prevăzută şi pedepsită de art. 64, lit. “h”  şi  „pescuitul, deţinerea, transportul, comercializarea sturionilor capturaţi pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum şi a produselor şi subproduselor obţinute din aceştia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare, cu excepţia celor proveniţi din acvacultură, pentru care se face dovada originii prin documente şi marcaje justificative legale”, faptă prevăzută şi pedepsită de art.65, lit.  “c” din OUG nr. 23/2008, modificată de Legea nr. 187/2012 cu aplicarea art. 38 alin 1 C.P. – „Concurs de infracţiuni”.