accidentele-de-munca-in-moldova-prejudiciile-materiale-raman-doar-pe-hartie-1398427604Conform informaţiilor primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu, în luna aprilie a acestui an, au fost înregistrate un număr de patru evenimente, raportate decătre angajatori. Dintre acestea, unul s-a soldat cu deces, celelalte trei cu incapacitate temporară de muncă.

De departe, cel mai grav incident s-a produs anul acesta la data de 18 aprilie când, la Staţia de Pompare Berzei, un lucrător a suferit un accident vascular cerebral, ce a necesitat transportul şi internarea acestuia la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu. Din păcate, acesta a decedat patru zile mai târziu.

Celelalte trei evenimente, nu atât de grave, s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă. Primul incident a avut drept protagonist un operator al unei maşini semiautomate a alunecat pe un carusel şi s-a tăiat în palmă. Alt accident de muncă s-a produs în timpul efectuării unor lucrări de fertilizare în Dărăşti-Vlaşca; agăţat fiind de elicea maşinii de împrăştiat îngrăşăminte, un bărbat, lucrător în agricultură,  şi-a fracturat gamba şi a suferit mai multe leziuni la piciorul drept, fiind dus de urgenţă la Spitalul Municipal Bucureşti. Cel din urmă eveniment al lunii aprilie a avut protagonist tot un bărbat, lucrător la o firmă de produs pavaje care, în timp ce curăţa o maşină de producţie, s-a trezit cu o bucată de beton care l-a lovit în ochiul stâng. Din fericire, evenimentul nu a avut urmări ireversibile, muncitorul aflându-se, la acest moment, sub tratament.

De altfel, pe parcursul întregii luni aprilie, inspectorii ITM Giurgiu au „călcat” un număr de 83 de agenţi economici, dintre aceştia peste două treimi (61 de angajatori) fiind sancţionaţi. Bilanţul sancţiunilor date de cei de la ITM, în luna amintită, se ridică la 109, din care doar o singură amendă în valoare de 3.500 de lei, restul de 108 fiind avertismente.

(Jurnal)