Peste 230.000 de persoane au tranzitat punctele de frontieră în ultimele 24 de ore, cele mai multe pe sensul de ieşire din ţară, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
„În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere ale frontierei au trecut peste 230.500 persoane, cetăţeni români şi străini, dintre care aproximativ 79.700 pe sensul de intrare şi 150.800 pe cel de ieşire din ţară şi peste 59.000 mijloace de transport, dintre care 19.200 pe sensul de intrare şi 39.800 pe sensul de ieşire din ţară”, se precizează într-un comunicat al IGPF transmis AGERPRES.
Conform aceleiaşi surse, poliţiştii de frontieră au constatat, în acelaşi interval de timp, 41 de fapte ilegale, dintre care 28 infracţiuni şi 13 contravenţii, săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi de cetăţeni străini. De asemenea, au fost descoperite bunuri nedeclarate care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte de a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 10 milioane de lei.
„Nu s-a permis intrarea în ţară a 19 cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi, de asemenea, nu s-a permis ieşirea unui număr de 14 cetăţeni români din diferite motive legale”, se mai menţionează în comunicat.
IGPF reaminteşte că, prin accesarea aplicaţiei on-line „Media timpilor de aţteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional”, se pot vizualiza punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate în culori diferite, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare. Timpii de aşteptare sunt actuali-zaţi în timp real, ceea ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră unde se înregistrează valori de trafic scăzute.

Ce a fost la Giurgiu

Potrivit poliţiştilor de frontieră valorile de trafic din acest sfârşit de săptămână s-au situat în ten-dinţa naţională, în sensul că s-au înregistrat, şi la Giurgiu, creşteri ale valorilor de trafic.
Astfel, în intervalul 4 ianuarie, ora 19,00 – 7 ianuarie, ora 7,00, valorile au fost următoarele: pe intarea în ţară s-au prezentat, pentru verificarea documentelor, un număr de 73 de autocare, 2737 autoturisme, 1279 camioane, 632 microbuze, 13.963 persoane.
În schimb, pe sensul de ieşire din ţară, numărul acestora a fost mult mai mic, chiar şi la jumătate sau o treime, în unele cazuri. Astfel, în acelaşi interval, 43 de autocare, 1687 de autoturisme, 1123 de camioane. 268 de microbuze şi 6.711 persoane s-au prezentat pentru formalităţile vamale.
“Aceste creşteri ale valorilor de trafic pentru intrarea în ţară se datorează, în primul rând, faptului că mulţi cetăţeni bulgari se întorc la muncă în Vestul Europei, dar şi mulţi cetăţeni români revin în ţară după minivacanţa de Crăciun sau de Anul Nou, petrecută în Bulgaria.
Ne mai aşteptăm la modificări ale traficului după ce se vor încheia şi sărbătorile pe rit vechi (Crăciunul şi Anul Nou), când cetăţenii moldoveni, ruşi ori ucraineeni se vor întoarce acasă.
Mă folosesc de această ocazie pentru a mulţumi reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, Serviciul Poliţie Rutieră, precum şi   Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Giurgiu, pentru sprijinul acordat”, a precizat, pentru “Jurnal giurgiuvean”, comisar de poliţie Nicu Răboj, adjunctul şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.

(JGR)