Tradiții și obiceiuri de Sf. Parascheva. Ce nu ai voie să faci, sub nicio formă, pe 14 octombrie!

0
209

Sfânta Parascheva este o sărbătoare veche care abundă în tradiții și superstiții. Domnitorul Vasile Lupu este cel care a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în anul 1641 și le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrală Mitropolitană din Iași.

Moaștele Sfintei Parascheva sunt făcătoare de minuni, iar mulți oameni vin și se roagă pentru sănătatea lor și a familiei, deoarece Sfânta Parascheva pare că le aude rugile. Credincioșii trebuie însă să urmeze tradițiile și obiceiurile ținute de înaintașii lor.

E interzis să faci treburi în gospodărie. Tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

Se împarte must și vin nou. O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveții și pepenele roșu. Se împarte must și vin nou, dar și pâine și lipie.

Femeile însărcinate trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci. Potrivit tradiției, în popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Așa, Sfânta te va ocroti la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără de dureri.

Tot de Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă.

Foarte puțini creștini știu că Sfânta Parascheva poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641. Sfânta are două rânduri de haine, iar domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam a lăsat scris un blestem: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”!