Ștampila a fost eliminată din activitatea autorităților și a instanțelor!

0
248

După ce firmele și persoanele fizice autorizate (PFA) au scăpat de obligația ștampilării documentelor emise în relațiile dintre ele sau depuse ori încheiate în relația cu autoritățile publice, regula a fost extinsă recent și la entitățile de stat, conform unui act normativ. Cu alte cuvinte, ștampila va fi folosită mai rar atât în activitatea autorităților centrale și locale, cât și în activitatea instanțelor judecătorești, pentru că tot vor exista cazuri în care va fi necesară.

Legea nr. 169/2019, care conține această măsură, a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial și se aplică efectiv de vineri, 11 octombrie.

Entitățile de stat nu mai sunt obligate să ștampileze documentele depuse sau încheiate în relațiile dintre ele. Asta este principala reglementare a documentului care face ștampilarea o activitate neglijabilă la nivelul țării.

„Persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice”, prevede actul. De asemenea, entitățile de stat scapă de ștampilă și în relația lor cu persoanele fizice, firmele private și PFA-urile.

Conform unei analize a Guvernului, prevederea duce la eliminarea ștampilei din activitatea Parlamentului, a autorităților centrale și locale și a instanțelor judecătorești.

„Pe cale de consecință, inițiativa legislativă (devenită Legea nr. 169/2019 – n. red.) are ca obiect eliminarea folosirii ștampilei de către toate organele statului din cele trei puteri: organele puterii legislative (Camera Deputaților și Senatul), organele puterii executive (administrația publică centrală și locală) și organele puterii judecătorești (instanțele de judecată)”, a explicat Executivul.

Unul dintre inițiatorii legii a subliniat faptul că eliminarea ștampilei din activitatea autorităților va duce la o simplificare a muncii bugetarilor.