donare_sangeDe ceva vreme, la nivelul întregii ţări, medicii se confruntă cu o mare criză de sânge. Interesaţi să aflăm ce se întâmplă la Giurgiu ne-am adresat Centrului de Transfuzii  aflat în clădirea Policlinicii Judeţene.  Cei de aici ne spuneau că de sărbători, numărul donatorilor a scăzut dramatic, aşa că medicii fac apel la cetăţenii care sunt sănătoşi şi pot dona sânge să-i ajute pe bolnavii aflaţi în mare suferinţă.

Tot cu această ocazie, am fost informaţi că la sfârşitul anului 2016, stocurile Centrului de Transfuzii din Bucureşti s-au golit. Dacă, în mod normal, aproape 250 de oameni donau zilnic sânge, în această perioadă numărul lor a scăzut extreme de mult. De la acest Centru pleacă în fiecare zi către spitale aproape două mii de pungi de sânge. Numai  în data de 3 ianuarie spitalele din Capitală  au solicitat aproape 1.000 de pungi de sânge, în timp ce la Centrul de Transfuzii s-au prezentat în jur de doar 160 de donator! 

Din fericire, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Giurgiu, situaţia nu este atât de dramatică. Conform declaraţiei şefului Centrului, dr. Georgeta Constanda, pentru publicaţia noastră, de la începutul anului, respectiv în datele de 3 şi de 4 ianuarie, au donat un număr de 16 persoane, în timp ce Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu nu a avut nevoie în această perioadă de sânge. Deşi situaţia nu este  dramatică, ea însă nu este deloc roză. Problema este că sângele este un produs biologic, deci are termen de valabilitate – între 35 şi 42 de zile, el expiră! De aceea, avem nevoie zi de zi de donatori pentru a împrospăta stocul. Ideal ar fi să avem măcar 10 donatori pe zi, ca să acoperim toate categoriile de grupe sanguine, ne-a precizat dr. Georgeta Constanda. Domnia sa ne-a mai spus că în ultimele luni, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Giurgiu au donat sânge cam 7 – 8 persoane pe zi, iar către Spital, în anul trecut, au plecat în jur de 80 – 90 de pungi de sânge în fiecare lună. Şi asta în condiţiile în care legea oferă donatorilor o serie de motivaţii  materiale, cât şi zile de învoire de la locul de muncă…

Precizăm totodată că pot să doneze sânge toate persoanele care nu au avut sau au hepatită sau alte probleme grave de sănătate, care nu au suferit recent intervenţii chirurgicale şi au cel puţin 50 de kilograme. De asemenea, ni s-a precizat că donatorii nu trebuie să consume alcool cu mai puţin de 48 de ore înainte.

(Teodora Nicolau)