Tot mai mulţi elevi, unii chiar de 11 ani, pozează şi filmează cadrele didactice şi colegele sub fuste, pe ascuns

0
417

Un sindicat al profesorilor din Irlanda de Nord a anunţat că cel puţin două profesoare au fost victime ale unui fenomen tot mai răspândit, cunoscut sub numele de „upskirting”.

„Upskirting-ul” presupune a face o poză sau o filmare sub fusta unei femei fără acordul acesteia. Fenomenul s-a extins rapid odată cu creşterea masivă în popularitate a smartphone-urilor, toate înzestrate cu camere.

Sindicatul susţine că elevi, chiar şi cu vârste de 11 ani, fac astfel de poze şi înregistrări, pe care le distribuie ulterior pe internet, potrivit Sky News. Victime sunt profesoarele şi colegele de clasă ale acestora. Recent, doi elevi, de 14 şi 15 ani, au fost suspendaţi în Irlanda de Nord după ce au făcut acest lucru.  

Chris Keates, secretar general al sindicatului NASUWT, susţine că problema nu este tratată suficient de serios de către autorităţi.

Fenomenul este răspândit în întreaga lume. Recent, John A. Zeringue, un elev în vârstă de 18 ani din Slidell, statul american Louisiana, a fost reţinut de poliţie după ce s-a descoperit că a filmat, fără ca aceasta să ştie, o profesoară pe sub fustă, apoi a distribuit imaginile unor prieteni.

 În România ai şanse reduse să demonstrezi prejudiciul

În România, legislaţia nu acoperă upskirting-ul, iar victimele pot acţiona în instanţă astfel de perverşi doar pe cale civilă, transmite Go4it. Potrivit avocatului Cristian Ene, astfel de cazuri, în care femeile merg în instanţă din această cauză, sunt extrem de rare în România. Asta probabil din cauza faptului că legislaţia este foarte vagă. Astfel, pentru a primi compensaţii morale sau financiare în urma unui astfel de incident, o femeie trebuie să demonstreze că i-a fost afectată imaginea.

Decizia instanţei depinde şi de spaţiul în care s-a făcut poza, public sau privat, în primul caz fiind mult mai greu de demonstrat prejudiciul de imagine. Nu în ultimul rând, pentru a avea şanse mai mari de câştig în instanţă ar trebui cumva ca în poza făcută de un pervers în România sub fusta unei femei să se vadă şi faţa victimei, ceea ce este aproape imposibil.    

(Jurnal)