Tot mai mulți pacienți se prezintă în această perioadă cu eczeme – ne spunea dr. Alina CHIOSEA, medic primar, specialist în boli dermato-venerice.
Schimbările de anotimp pot să agraveze afecțiunile dermatologice existente. În ultima vreme a crescut numărul de alergii, în general urticarii și eczeme… S-a redus însă numărul cazurilor de înțepături de innsecte , dar a crescut partea afecțiunilor alergice – menționa dr. Chiosea.
Constat în același timp, tot mai multe infecții de tip ”zona zoster”. Ele apar pe fondul scăderiii imunității, fiind legate fie de anotimp, fie pe fond de stres. oboseală sau supărări. Este virusul care ne dă în copilărie varicela și care rămâne undeva, acolo, în organism, în adormire, manifestându-se atunci când corpul este mai slăbit.
În continuare foarte mulți pacienți se prezintă cu psoriazis, ce este o afecțiune foarte mult influențată de factorii de stres. Din fericire avem tratamente extrem de bune și de puternice, dar ele sunt rezervate în general formelor grave de psoriazis.
Întâlnim acest lucru și la vârste foarte mici…Există chiar și ”psoriazisul de scutec”. În concluzie el se manifestă de la nou născut până la persoane cu vârste extrem de înaintate. Așa cum spuneam schimbările de anotimp sunt factori de stres pentru organism, toamna în general fiind anotimpul preferat al acestora…Însă asta nu este o regulă.
Și eczemele apar, la rândul lor, mai frecvent, primăvara și toamna.
Infecțiile, furunculele, impetigo (bubele dulci cum i se mai spune) apar în continuare la pacienții ce se prezintă la cabinet. Acestea din urmă sunt extrem de contagioase, în foarte multe cazuri la copii. Nu trebuie ca ele să apară la cineva care neglijează condițiile de igienă. Dacă dai mâna cu cineva care are așa ceva îl poți lua imediat. Nu se transmite prin aer, ci doar prin contact direct.
De menționat că ne întâlnim tot mai des cu cazuri de scabie, râie cum i se mai spune, popular. De precizat că atunci când ea se manifestă la un membru al familiei, toată familia trebuie să intre în alertă și să facă tratament în perioada ei de incubație. Când bolnavul intră în casă cu așa ceva, de obicei toată familia face râie.
În ultima perioadă se manifestă ”sindromul mână-gură” la copii. Este o viroză frecventă… Și pentru că îl fac și adulții, de multe ori ei vin la dermatologie pentru că le apar niște bubițe pe mâini, pe corp și în gură. La rândul lor, pediatrii, când apare așa ceva trimit pacienții la ”dermato” crezând că este vorba despre vreo alergie.
Este o infecție virală ce se transmite prin aer, pe care adulții o fac mai rar…Însă în ultimul timp m-am confruntat cu destule astfel de cazuri – ne-a mai precizat dr. Alina CHIOSEA, specialist în boli dermato-venerice.