Senatorul Toma Florin PETCU, în plenul Camerei Superioare, despre Ordonanța privind ”stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece, 2021-2022…!

0
184
Luni, 18 octombrie , senatorul PNL, de Giurgiu, Toma Florin Petcu, a explicat în plenul Camerei Superioare , votul PNL privind adoptarea Proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului ( nr. 118/2021) privind  ”stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

(…) am susținut importanța discuțiilor din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.

Prin documentul adoptat azi de Senat s-au luat 3 măsuri foarte importante :

1. Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowat oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze naturale.

2. Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze.

3. Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili – consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale. Adică plata se poate face după ieșirea din iarnă.

Concret, prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh, ceea ce înseamnă că prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh. Prin urmare, o familie care consumă 100 kwh / lună poate primi o compensație de până la 29 de lei pe fiecare lună din sezonul rece. Limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni). Acest lucru înseamnă o medie de consum de 300 kwh / lună, valoare în care se încadrează majoritatea românilor.

Prețul la gazele naturale se plafonează

În ceea ce privește gazele naturale prețul se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie. Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale. Ne-am asigurat în acest fel că acordăm ajutor celor care au nevoie. Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.

Pe de altă parte pentru întreprinderile mici și mijlocii, se reduce TVA pentru energia electrică și gazele naturale de la 19% la 5%. În plus, IMM-urile vor fi scutite în următoarele 5 luni de plata contravalorii accizei (atât la curent, dar la gaze) a certificatelor verzi, și a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență la energie electrică. – a mai spus senatorul giurgiuvean, Toma Florin  Petcu.

(Jurnal)