Țigările electronice asociată cu sindromul de „plămân popcorn”, o boală  incurabilă!

0
357

Tot mai mult, și în România sunt comercializate astăzi țigările electronice. Pe de-o pare din nevoia fumătorilor de a putea simți fumul în plămân oriunde, acest produs electronic fiind acceptat în spațiile în care fumatul este interzis, iar pe de altă parte pentru că acest tip de țigaretă tinde să devină mai ales în rândul tinerilor, o modă.

Ce este sindromul de „plămân popocorn”

Obliterarea lumenului (bronchiolitis obliterans) afectează bronhiolele (n.r. fiecare dintre ramificațiile bronhiilor care pătrund în profunzimea plămânilor; cele mai mici căi aeriene). În cazul persoanelor care suferă de boală, bronhiolele se inflamează și suferă leziuni. Aceste leziuni provoacă cicatrici, care, la rândul lor, pot bloca căile aeriene. Simptomele includ tuse, dificutăți de respirație, oboseală și respirație șuierătoare, chiar și în lipsa astmului sau a unei răceli. Centrele de control și prevenție a bolilor din SUA descriu obliterarea lumenului drept o „boală pulmonară gravă și ireversibilă”. Popular, obliterarea lumenului este cunoscută drept sindromul de „plămân popcorn”. Asta pentru că, în 2000, mai mulți angajați ai unei fabrici de popcorn pentru cuptoarele cu microunde au dezvoltat boala, după ce au fost expuși, în mod regulat, la aromă artificială de unt. Associated Press scria în 2007 că, în urma acestei anchete, mai mulți producători de popcorn au promis să nu mai folosească această substanță în aromele de unt.

Legătura între țigările electronice și sindromul de „plămân popcorn”

Discuțiile legate de asocierea dintre țigările electronice și sindromul de „plămân popcorn” datează din 2015, odată cu apariția în jurnalul medical Environmental Health Perspectives a unui studiu pe aceasta temă. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat vaporii a 51 de arome pentru țigările electronice. Dintre acestea, 39 conțineau diacetil. Autorii au subliniat că este nevoie de date suplimentare pentru a se putea trage o concluzie clară. Alți experți atrag atenția că diacetilul nu se găsește doar în țigările electronice ci și în țigările normale. Chiar și așa, fumatul clasic nu este considerat „un risc major” în apariția sindromului de „plămân popcorn”, potrivit Public Health England. În plus, nu toate aromele pentru țigări electronice conțin această substanță. De exemplu, substanța este interzisă total  în producerea de arome în Marea Britanie. Un lucru este clar, fumatul de orice fel este dăunător pentru sănătate, iar fumul clasic sau vaporii eliminați de țigara electronică sunt dăunători și pot avea efecte devastatoare asupra sănătății.

(Jurnal)