AcasăActualitateTemperaturi extreme în perioda următoare. Care sunt obligațiile angajatorilor pe vreme de...

Temperaturi extreme în perioda următoare. Care sunt obligațiile angajatorilor pe vreme de caniculă

Întrucât în perioada următoare, pe teritoriul României se pot manifesta temperaturi ridicate extreme, Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu va urmări modul de respectare a prevederilor “Ordonanței de urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.”

„În sensul “Ordonanței de urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă,” prin temperaturi extreme ridicate se înteleg temperaturi exterioare ale aerului, care depășesc +37 grade Celsius sau corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Administrația Națională de Meteorologie comunică zilnic zonele în care temperatura, respectiv indicele de temperatură-umiditate, atinge pragurile valorice menționate, precum și zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depășirea acestor praguri.

În conformitate cu prevederile ordonanței sus-menționate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

  • Reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

  • Asigurarea ventilației la locurile de muncă;

  • Alternarea efortului dinamic cu cel static;

  • Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locurile umbrite, cu curenți de aer;

Pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:

  • Asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

  • Asigurarea echipamentului individual de protecție;

  • Asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții alesi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu prevederile art. 6 din Ordonanța de Urgență nr. 99/2000.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • Asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

  • Asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

  • Trecerea, dupa posibilitati, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme”, recomandă Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu.

Nerespectarea prevederilor Ordonantei de Urgență nr.99/2000 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
27.1 ° C
27.1 °
27.1 °
60 %
3.7kmh
100 %
Dum
37 °
lun
37 °
mar
35 °
mie
38 °
joi
25 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com