AcasăActualitateBiserica „Sfântul Pantelimon” din Vedea la un pas de terminarea lucrărilor de...

Biserica „Sfântul Pantelimon” din Vedea la un pas de terminarea lucrărilor de restaurare

În comuna Vedea se lucrează la restaurarea integrală a Bisericii Sfântul Pantelimon încă din cursul lunii octombrie a anului 2020 după ani buni de așteptare să intre pe lista de obiective ce urmează să fie restaurate.

Primarul comunei Vedea, Marian Țaga ne spunea că proiectul implementat este finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Proiectul româno-bulgar „Moștenirea creștină în coridorul cultural Ruse-Giurgiu”,  „The Cristian heritage along the cultural corridor Ruse-Giurgiu” face parte din cadrul programului V-A România Bulgaria.

Partenerii ai acestui proiect sunt Biserica „Sf. Parascheva” din Ruse, Episcopia Ruse, comuna Vedea, Biserica Sf. Pantelimon din Vedea, Episcopia Giurgiu și biserica „Sf. Gheorghe” din Ruse.

Autoritatea de management contractată a acestui proiect este BRCT Călărași, iar valoarea proiectului contractat este de 444.214,63 euro.

Deși data de finalizare a acestei restaurări este data de 1 februarie 2023, „lucrările se află într-un stadiu avansat, astfel că aproximativ 99% dintre acestea sunt terminate”, conform spuselor primarului comunei Vedea.


Un lucru deosebit de interesant pe care puțini îl știu despre picturile acestei biserici este faptul că acestea au fost realizate de renumitul pictor român Gheorghe Tăttărescu, „cel mai tipic academist”, un pionier al neoclasicismului în pictura românească.

Biserica este construită în anul 1835 de către Apostol Arsache, care fiind un bun întreprinzător cumpără ocnele de sare agonisind o avere impresionantă pe baza careia construiește biserica ce poartă hramul „Sfântului Pantelimon”.

„Istoria acestei biserici este una foarte tristă, aceasta fiind construită în amintirea fiului său, Gheorghe, care s-a sinucis la Viena din cauza împotrivirii părinților de a-l lăsa să se căsătorească cu o tânără care nu era de aceeași religie cu aceștia, fiind evreică”, ne povestea primarul Marian Țaga.

Construcţia bisericii a durat între anii 1835-1845, fiind pictată întâi de Gheorghe Zugravul, iar spre sfârşitul vieţii ctitorului în 1874, sfântul locaş este repictat de Gheorghe M. Tăttărascu. La intrarea în biserică, în partea dreaptă, în pronaos se află tabloul ctitorului şi al fiului său.

Arsache arată cu mâna spre tânăra pereche, parcă, dându-le consimţământul de a se căsători.

Despre acest subiect însă vom mai vorbi cu siguranță.

Cum nici această comună nu este lipsită de potențial turistic și legende, precizăm faptul că în comuna Vedea sunt implementate plăcuțele turistice cu cod Q.R.

Astfel, cei care trec prin zonă, pot să citească informații utile despre clădirile de patrimoniu și despre obiectivele turistice, direct pe telefon, la un cod Q.R. distanță.

Printre obiectivele turistice se află bineînțeles și Biserica Sfântul Pantelion din Vedea, iar toate informațiile despre aceasta le puteți obține, accesând următorul link:

https://www.travellerinromania.com/itinerary/biserica-sfantul-pantelimon-vedea/?fbclid=IwAR0WbbTbdzEAjr0nPGc4rlh315XKrfWVkjKSu2ylUgaoT_isbAcSAk6NrwA

(Ana Magheru)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
27.1 ° C
27.1 °
27.1 °
60 %
3.7kmh
100 %
Dum
37 °
lun
37 °
mar
35 °
mie
38 °
joi
25 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com