Tehnologii care vor revoluționa industria divertismentului

0
612
tehnologii divertisment (foto: freepik.com)

Când ne uităm la evoluția omului, ultimele decenii au fost unele dintre cele mai definitorii. Este demn de remarcat că majoritatea progreselor tehnologice disponibile astăzi și-au pus bazele cu ani în urmă. Creșterea și progresul tehnologiei i-au ajutat pe oamenii de pretutindeni în mai multe moduri.

Un domeniu care a cunoscut o schimbare de paradigmă datorită tehnologiei este industria divertismentului, iar aici vorbim de tot ce ține de toate ramurile aferente, de la filme, la muzică, jocuri, gambling, casino online, emisiuni de divertisment etc.

Filmele sunt spectaculoase prin intermediul efectelor speciale de ultimă oră, jocurile au evoluat și au ajuns la un nivel în care realitate virtuală transpune jucătorii în mijlocul acțiunii. Muzica este influențată de noile gadgeturi și tehnologii, de la banalele sintetizatoare, la echipamente muzicale complexe ce pot reda sunete complexe.

Tehnologia a adus conținutul multimedia și de divertisment mai aproape de consumatori

Grație internetului, astăzi avem acces rapid la știri, filme, muzică, jocuri și conținut de divertisment prin platformele de streaming și a canalelor de livrare a informațiilor în timp real. În ultimii ani, industria divertismentului s-a digitalizat, inclusiv partea de concerte și teatre.

Evolutia divertismentului (foto: freepik.com)

Creatorii și producătorii de conținut vor continua să impulsioneze inovația în acest domeniu. Pe măsură ce streaming video, rețelele sociale și jocurile sociale se îmbină într-un peisaj media și divertisment mai bogat și mai interactiv, liderii din industrie trebuie să-și arunce vechile manuale și să creeze un mediu flexibil alimentat de tehnologia modernă bazată pe cloud. O platformă agilă poate stimula capacitatea companiilor de a crea o nouă realitate digitală de divertisment.

Principalii furnizori de divertisment se vor conecta din ce în ce mai mult cu producătorii de jocuri pentru a valorifica tehnologiile captivante din sfera gamingului și pentru a crea noi modalități de a interacționa cu consumatorii. Liderii media și divertismentului vor căuta modalități inovatoare de a combina streaming video, social media, conținut generat de utilizatori și jocuri pentru a permite noi modele de afaceri și pentru a remodela fundamental definiția de divertisment.

Dacă până acum ramurile divertismentului erau bine definite, iată că viitorul va fi axat pe combinarea și redefinirea industriei de divertisment. Impulsionate de evoluția creării de conținut, a canalelor de distribuție și a strategiilor de monetizare, parteneriatele și fuziunile vor rămâne mereu în joc, astfel încât companiile media și de divertisment vor avea nevoie de sisteme flexibile și acces imediat la date pentru a lua decizii mai rapide și mai bune.

Inteligența Artificială

Inteligența artificială (AI) va continua să aibă un impact puternic în transformarea industriei de divertisment și media. În cadrul acestei industrii, cele mai importante trei funcții ale sale vor fi recomandarea, recunoașterea vocii și automatizarea media. De la apariția platformelor de streaming precum Netflix și a serviciilor de live streaming, sistemele bazate pe AI au schimbat modul în care descoperim și consumăm mediile de divertisment. Fiecare furnizor a investit în tehnologia de recomandare pentru a evidenția mai eficient și mai precis conținutul. Netflix a spus că 80% din livrarea de conținut este realizată prin recomandare și, ca și toți ceilalți furnizori de streaming, vor concura pentru a îmbunătăți acest scor pe parcursul anului 2023.

Dar Inteligența artificială va fi folosită și în alte ramuri din industria de divertisment, inclusiv în crearea de filme, muzică și jocuri. AI este, de asemenea, folosit în automatizarea conținutului, de exemplu, pentru a genera fragmente de filme sau muzică. Deci, dacă un serviciu știe că avem tendința de a gravita spre romantism, atunci când previzualizează un film care conține elemente de acțiune și romantism, este mai probabil să vedem fragmente de scene care prezintă elemente romantice.

Metaverse

Nu mai este un secret pentru mine faptul că industria de divertisment va adopta tot mai mult ideea de Metaverse. Evenimentele virtuale, spectacolele și teatrele au crescut în popularitate, în timp ce o mare parte din societate a a început să se izoleze tot mai mult în propriile case.

Metaverse va îngloba medii digitale online, persistente și interconectate în care ne putem întâlni pentru a socializa, a lucra și, desigur, a ne distra! Spectacolele metaverse precum concertele lui Ariana Grande și Bruno Mars care au avut loc în cadrul jocului online Fortnite sunt doar o previzualizare la ceea va urma.

Serviciile de streaming, inclusiv Hulu și Disney Plus, includ deja funcții de „watch party” care vă permit să împărtășiți conținut multimedia cu grupuri de prieteni, oriunde v-ați afla în lume. Pe lângă noi modalități de a experimenta vechile forme de divertisment, cum ar fi filmele și muzica în mediile online, metaverse va transforma și va inova modul în care consumăm divertismentul. De exemplu, Disney a anunțat crearea unui parc tematic în Metaverse.

Social media 2.0 și Internet 3.0

În viitorul nu foarte îndepărtat, internetul actual va trece printr-o transformare puternică la ceea ce este cunoscut sub denumirea de Web 3.0. Nu va fi doar o evoluție tehnologică, ci și o transformare semnificativă pentru companii, dar și pentru utilizatori. În era Web 3.0, activele din lumea reală pot fi tokenizate, permițând proprietatea fracționată și transfrontalieră. Iar odată cu evoluția internetului va evolua și modul în care vom consuma conținutul multimedia, dar și nivelul de interacțiune, ceea ce va duce la social media 2.0.

Rețelele sociale evoluează în mod constant. Facebook este încă cea mai mare rețea socială, dar noile generații de utilizatori de internet încep să migreze spre alte rețele sociale, adaptate la social media 2.0. Oamenii sunt preocupați de datele lor și de confidențialitatea acestora, de furtul de identitate, dar și despre modul în care pot distribui informațiile.

Concluzii

Pe lângă tehnologiile menționate mai sus, un impact important în dezvoltarea industriei de divertisment a avut-o și dezvoltarea internetului la viteze impresionante. Tehnologiile precum 5G sau chiar 6G au facilitat transferul de date, oamenii putând accesa cantități mari de date în fracțiuni de secunde.

De exemplu, în industria jocurilor, tehnologia a jucat un rol important în evoluția acestora. De la primele jocuri apărute în 1950 și până astăzi, evoluția este remarcabilă. Astăzi puteți practica jocuri pe orice platformă, fiind ușor de accesat de pe orice gadget. Imaginile sunt realiste, iar jucătorii au posibilitatea să se transpună în personajele principale și să ia parte la acțiune prin intermediul tehnologiilor de realitate virtuală și realitate augmentată.

Astăzi ne bucurăm de divertisment din confortul propriului cămin, totul fiind la un click distanță!