Teatrul Tudor Vianu vă invită luni 30 septembrie, ora 19.00, la un spectacol renascentist de clasă internațională

0
198

A MAI RĂMAS O SĂPTĂMÂNĂ PÂNĂ LUNI 30 SEPTEMBRIE, ORA 19:00, CÂND LA SALA MARE A TEATRULUI TUDOR VIANU DIN GIURGIU, TEATRUL CRACOVIA DANZA DIN POLONIA VA DESCHIDE FESTIVALUL INTERNAŢIONAL “CARAVANA TEATRELOR MICI SI MIJLOCII”.

Spectacolul „Şah”, o piesă din repertoriul baletului Cracovia Danza din Polonia, invitat pe scena Teatrului Tudor Vianu teatrului într-o mare tablă de șah. Îmbrăcați în costume  fanteziste, dansatorii îndeplinesc rolurile transformă scena pieselor de șah pentru a recrea jocul emoțional, descris cu măiestrie în poemul lui Jan Kochanowski. În acest poem (dedicat lui Jan Krzysztof, conte de Tarnow şi castelan de Wojnicz) considerat o capodoperă renascentistă a cuvântului rostit, un joc de șah trebuie să rezolve o dispută între doi tineri pentru mâna unei prințese daneze.

Spectacolul introduce o coregrafie autentică din secolul al XVI-lea și costume de curte originale dintr-o epocă plină de eleganță și har. Câteva fragmente din opera lui Kochanowski sunt citite în piesă de actorul care joacă rolul regelui, tatăl prințesei.

 Fără egal în prezentarea magistrală a acestui joc regal, poemul Șah de Jan Kochanowski este dăruit publicului prin dans, pantomimă și cuvântul rostit însoţit de muzică din Renașterea poloneză, italiană și franceză. Textul poemului, ingenios și plin de umor, dezvăluie sentimentele și emoțiile autentice ale personajelor, în timp ce subiectul viu și dinamic oferă material ideal pentru o reprezentație bazată pe dans și pantomimă.

Romana Agnel, Directorul general şi artistic al companiei Cracovia Danza, instituţie municipală de cultură din Cracovia şi singurul balet de curte profesionist din Polonia este dansator, coregraf, profesor de dans, istoric de artă și fondator, director artistic şi executiv .

Este, de asemenea, inițiatorul și directorul artistic al Festivalului de Dans de Curte al companiei  Cracovia Danza, care are loc anual în august, la Cracovia.
Este autor al mai multor publicații pe tema dansului istoric, dintre care cităm „Importanța și semnificația gestului în operă și balet din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea”. În 2014 a primit Crucea de Merit de Argint, acordată de președintele Republicii Poloneze şi  Legiunea de Onoare – cea mai înaltă decorație acordată de guvernul francez, iar în 2017 a primit  medalia Gloria Artis.

(Jurnal)