Tarifele pentru apeluri fixe și mobile către statele din cadrul Uniunii Europene plus Norvegia, Islanda și Lichtenstein vor fi plafonate din data de 15 mai la 0,19 euro pe minut, fără TVA, respectiv 6 cenți pe SMS, a anunțat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). 

Motivele care au dus la plafonarea tarifelor au la bază Regulamentul (UE) 2018/1971, în care se precizează că preţurile ridicate pentru comunicaţiile în interiorul UE reprezintă un obstacol în calea funcţionării pieţei interne, deoarece acestea descurajează căutarea şi achiziţionarea de bunuri şi servicii de la un furnizor situat într-un alt stat membru. ”Prin urmare, a fost necesar să se stabilească limite specifice şi proporţionale la preţul pe care furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale accesibile publicului bazate pe numere îl pot percepe consumatorilor pentru comunicaţii în interiorul UE pentru a elimina astfel de preţuri ridicate”, arată instituția. 

Tarifele de 19 eurocenți pe minut și 6 eurocenți pe SMS se aplică doar apelurilor şi mesajelor text către numere din SEE care sunt tarifate în funcţie de consumul efectiv, nu şi celor care sunt incluse în abonamente/(extra)opţiuni deja achiziţionate. După epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicat este cel plafonat. Apelurile și mesajele trimise către Marea Britanie și Gibraltar depind de evoluția negocierilor privind Brexitul. 

RCS-RDS, cel mai afectat operator

Anterior, tarifele pentru roaming au scăzut ca urmare a implementării din 15 iunie 2017 a unui nou set de măsuri la nivel european. Totuși, o serie de operatori telecom au cerut dreptul de a crește tarifele. În România, grupul RCS-RDS a cerut o astfel de excepție pentru Digi Mobil. În luna decembrie, Guvernul a adoptat o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniul telecom prin Ordonanța 114. 

(Sursa – libertatea.ro)