Târguiala continua între partide pentru ministerele viitorului cabinet CIUCĂ! „Țara arde și baba se piaptănă!”

0
81

Târguiala (ca să nu-i spunem „tânguiala politică!”), după cum vedem, continuă. Partidele nu au ajuns nici acum la o înțelegere și evident că fiecare dintre ele vrea cât mai multe portofolii de miniștri.

Sigura soluție pentru depășirea crizei ar fi un armistițiu de trei luni de zile, declară cei de la vârful PNL.

PSD, UDMR ba chiar și minoritățile naționale ar fi de acord cu această variantă, dar numai pentru o perioadă de trei luni de zile.

În acest timp oamenii mor prin spitale, nu mai sunt paturi la Terapie Intensivă, pacienții se bat pentru o gură de oxigen în timp ce medicii se dau peste cap să facă rost de câte un tub,  Ministerul Sănătății trimite bolnavii peste graniță pentru a fi tratați de Covid, facem import de medici căci nu ne ajung cadrele medicale, în cimitire s-a ajuns să se sape gropi pe potecile dintre morminte, iar morții sunt îngropați în saci de plastic cu excavatorul!

Iată imaginea de coșmar a unei Românii în care politicienii nu vor să renunțe deloc la orgoliile personale, la funcțiile care le pot aduce influență, putere și avantaje de tot felul. „Țara arde și baba se piaptănă”  – este proverbul cel mai potrivit pentru situația de față, ca niciodată!

Liberalii nu reușesc să se înțeleagă pe lista miniștrilor. Astfel, au apărut noi propuneri pentru ministerul Justiției, un minister cheie de la care a și început criza politică, prin demiterea lui Stelian Ion (USR).

Ultima variantă ar fi Alina Gorghiu la Justiție, iar Cătălin Predoiu, la ministerul Apărării. Sâmbătă, Nicolae Ciucă, se va prezenta în Parlament , iar  BEX  va propune lista de miniștri, urmând ca recomandările să fie validate în Biroul Permanent. Cu aceste propuneri de miniștri, Nicolae Ciucă va merge în Parlament.

Ca de obicei, fără a face prea multe eforturi, UDMR va fi probabil cel mai câștigat din rândul partidelor ce formează coaliția. El primește patru ministere, printre care Fondurile Europene, Dezvoltarea, Mediul și Tineret, în timp ce Kelemen Hunor va fi vicepremier.

La portofoliul Justiției nu există încă o variantă clară, ministerul fiind disputat între Cătălin Predoiu și Iulia Scântei.

Social-democrații au anunțat, atât prin Marcel Ciolacu, cât și prin Vasile Dîncu, că nu vor vota însă, în niciun caz, un guvern minoritar. Ei ar fi propus liberalilor varianta unui guvern tehnocrat, inclusiv „teme” pentru programul de guvernare, dar nu au fost ascultați deloc.

Premierul demis, președinte al PNL, Florin Cîțu a spus că Nicolae Ciucă are mandat strict din partea PNL, de a forma doar un guvern minoritar, subliniind că o alianță cu social-democrații sau cu USR PLUS nu poate fi acceptată.

Un guvern minoritar, format din UDMR și PNL, nu va putea obține însă voturile necesare în Parlament, fără sprijn din partea PSD sau USR PLUS.

Trebuie totodată precizat că în cazul în care eventualul guvern minoritar propus de Nicolae Ciucă este respins în Parlament, este posibil ca președintele Klaus Iohannis să desemneze un alt premier, posibil chiar de la PSD, punându-i astfel pe social-democrați în postura de a-și asuma și a forma ei guvernul.

Lista numelor propuse în Guvernul Ciucă:

PNL

Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode
Ministerul Educației – Sorin Câmpeanu
Ministerul Muncii – Raluca Turcan
Ministerul Sănătății- Nelu Tătaru
Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu sau Iulia Scântei
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Finanțelor Publice – Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei – Virgil Popescu
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Pavel Popescu
Ministerul Agriculturii – Daniel Constantin
Ministerul Transporturilor – Cristian Bușoi sau Robert Sighiartău
Ministerul Apărării Naționale – Simona Cojocaru
Ministerul Economiei – Florin Roman
Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu

UDMR

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Hegedus Csilla
Ministerul Mediului – Barna Tanczos
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Tineretului și Sportului – Eduard Novak

(Jurnal)