După ce și-au vopsit autoturismele, așa, peste noapte, fără nicio argumentație prealabilă,  de parcă în asta consta eficiența sporită din activitatea Inspectoratului General de Poliție al României, iată că o nouă afacere sfidează Pandemia:  achiziţia a 25.000 de mii de pistoale Beretta…

Aceste pistoale, susțin mai marii IGPR, sunt menite să înlocuiască pistoalele uzate fizic şi moral ale poliţiştilor români.

Până aici toate bune și frumoase, dar, așa cum scriu ziarele, punerea în practică ridică suspiciuni.

Un material prezentat în exclusivitate zilele trecute, la ”Exces de putere” de la Antena 3, ne arăta cum, către sfârşitul stării de urgenţă, şefii IGPR au întocmit, în doar 5 zile, referatul de necesitate. Oferta este lansată către 7 entităţi comerciale. Invocându-se starea de urgenţă şi o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, se derulează negocirea fără publicitate prealabilă. Dar hai ă vedem în ce a constat afacerea, citând sursele amintite mai sus…

Derularea afacerii de zeci de milioane de euro

Pentru început a fost selectată Compania Naţională Romarm SA, care nu produce pistoalele, ci le cumpără de la Beretta.  Altfel spus, Romarm este intermediarul şi asta se va vedea în preţul final al contractului. 

Primul acord-cadru a fost semnat (culmea!), în ultima zi a stării de urgenţă, pe 14 mai. Adjunctul şefului IGPR cu competenţe în zona logistică şi de achiziţii intră subit în concediu medical cu o seară înainte şi nu semnează documentele. Actele sunt semnate de directorul general al Romarm şi de şeful de atunci al IGPR, Liviu Vasilescu.

Contractul-cadru este anulat de CNSC dar IGPR insistă să bage bani în buzunarul Romarm

Compania care a pierdut contractul în favoarea Romarm face contestaţie iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) îi dă dreptate şi dispune, în 25 iunie, anularea contractului-cadru.

Între aspectele reţinute de CNSC se numără şi faptul că nu a fost demonstrat de către Romarm, cu privire la pistoalele contractate, că „distanţa dintre punctul mediu a 5 lovituri în ţinta plasată la 25 de metri şi punctul de control care coincide cu punctul lovit este mai mică de 50 mm”. Nici compatibilitatea dintre pistol şi toc nu a fost probată, şi nici alte aspecte tehnice.

În data de 10 iulie, IGPR încheie un nou acord-cadru, tot cu Romarm, pe suma convenită în primul acord. În baza contractului subsecvent, pistoalele Beretta încep să vină în ţară: două loturi de câte 10 mii de unităţi şi un ultim lot de 5 mii, care a ajuns la finele lui octombrie. 

Ce a cumpărat IGPR: 25.000 de pistoale cu câte două încărcătoare fiecare, pentru 1.630 lei / pistol. În euro, contractul se ridică la 9,89 milioane, plătiţi Romarm.

Romarm bagă aproape 3 milioane de euro în buzunar

Cu cât a cumpărat Romarm pistoalele de la Beretta: cu 7,18 milioane de euro! Cât a băgat Romarm în buzunar: 2,7 milioane de euro!

Cum justifică IGPR decizia de a achiziţiona arme, prin intermediar, în  plină stare de urgenţă: Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR spune că s-a ales oferta corespunzătoare celui mai mic preţ şi care îndeplinea condiţia de offset, şi anume, ca 80% din preţul contractului să se întoarcă în România sub formă de investiţii.

A fost o negociere competitivă”, a spus el la Antena 3, fără a explica de ce a fost nevoie ca IGPR să dea 332 de euro pe un pistol pe care Romarm l-a cumpărat de la Beretta cu 287 de euro.

(…) iată, după mulţi zeci de ani, începând de astăzi, Poliţia Naţională se dotează cu armament nou, cu pistoale Beretta de ultimă generaţie, care sunt şi vor fi asamblate în România, la Romarm, la un preţ excelent, jumătate din preţul pieţei comerciale. (…) Acest pas important spre normalitate este şi eficient, cu costuri foarte mici şi necesar, dar în mod esenţial este extrem de important pentru siguranţa poliţiştilor şi în acelaşi timp pentru o eficienţă şi o eficacitate a luptei lor împotriva infracţionalităţii”, spunea Marcel Vela, la un eveniment de prezentare a noilor achiziţii, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că în următoarele două luni toţi poliţiştii vor fi dotaţi cu pistoale Beretta. 

Nu ne-ar mira însă ca peste puțin timp Inspectortul de Poliție să simtă nevoia să schimbe uniforma și câte și mai câte…Căci despre bugetul alocat unor astfel de ”dotări”, se pare că ”are balta pește”, mai ales atunci când este vorba despre dotarea aparatului represiv.

După cum constatăm, mai greu se găsește însă, prin buzunarele ministerelor, mărunțișul necesar pensionarilor, indemnizațiilor copiilor, asistaților social și persoanelor defavorizate.

Nimic din toate astea nu se poate compara cu vopseaua nouă a autoturismelor de poliție sau cu pistoalele Beretta cu care salariații instituției urmează să fie dotați, pentru ca cineva să câștige zeci de milioane de euro. Iată ce fac unii pe timp de pandemie…

(City Zen)