Tăierea utilităților, imposibilă în anumite situații. Vezi care sunt consumatorii vizați

0
319

Foarte mulți dintre români trec printr-o perioadă foarte dificilă din cauza scumpirilor la utilități. Cum iarna nu-i ca vara, situația va deveni și mai dezastruoasă pentru majoritatea dintre aceștia. Din fericire, statul român a decis să intervină.

Pe perioada stării de alertă, care nu s-a terminat în România, a existat un act normativ  care interzicea debranșarea consumatorilor de la utilități, pe motiv de neplată. În urmă cu aproximativ o lună, acel act normativ a fost abrogat, din cauza presiunilor primite de autorități din partea furnizorilor de energie electrică și gaze naturale. Acum, s-a revenit din nou asupra acelei decizii și, în cazul unei categorii de români, întreruperea furnizării utilităților rămâne o imposibilitate.

Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor către toți consumatorii vulnerabili. În categoria consumatorilor vulnerabili se încadrează următoarele categorii de persoane: consumatorii vulnerabili din motive de venit, consumatorii vulnerabili din motive de sănătate și consumatorii vulnerabili izolați față de sursele de energie. În situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale pot efectua operațiunea până la încetarea stării de alertă dacă beneficiarii nu se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili”, se arată în textul amendamentului, inclus în avizul pozitiv dat de Comisia Economică pe proiect.

Este important de reținut că, înainte de a-i intra în vigoare efectele, mai sunt necesare câteva formalități. Cu alte cuvinte, rămâne de văzut dacă documentul va fi menținut în forma draftului de act normativ ce va fi (eventual) aprobat prin raport de Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului, sesizată pe fond cu acest proiect, iar ulterior de plenul Senatului și de comisiile și plenul Camerei Deputaților, camera decizională.

În ceea ce privește definiția consumatorului vulnerabil din motive de venit pe teritoriul României, este vorba de familiile cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de cel mult 810/persoană. În cazul persoanelor singure, acestea trebuie să aibă un venit mediu net lunar de cel mult 1.445 lei.

Consumatorii vulnerabili din motive de sănătate sunt cei care fie necesită aparate electrice pentru menținerea în viață sau menținerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricționează mobilitatea și/sau deplasarea acestora, ori necesită modalități de informare și comunicare adaptate nevoilor specifice, în condițiile legislației de protecție a drepturilor persoanelor cu handicap.

Vă vom ține la curent cu adoptarea și publicarea acestui act normativ, care pentru mulți dintre consumatorii vulnerabili se poate dovedi mai mult decât o gură de oxigen în perioada rece.

(Jurnal)