Surpriza din a doua zi de Crăciun: ultima eclipsă de Soare din 2019! Se anunță spectaculoasă!

0
237

A doua zi de Crăciun vine cu o surpriză: o eclipsă de Soare inelară, ultima de anul acesta. Din păcate, fenomenul, care se anunța unul spectaculos, nu va fi vizibil din România decât pe Internet.

Aceasta a început la ora 05:34, ora României, apogeul sau, atunci când pe cer s-a văzut practic un inel, și a ținut 3 minute ți 40 de secunde.

În această perioadă, Luna nouă este mai departe decât de obicei, astfel că a părut extrem de mică pe cer, blocând centrul discului solar, arată Science Alert.

Fenomenul este spectaculos, deoarece steaua arată precum un inel strălucitor ce înconjoară satelitul natural al Pământului.

În faza maximă a fenomenului, Luna a blocat circa 97% din discul Soarelui. Poate parea mult, însă, în realitate, nu e suficient pentru a opri razele Soarelui. Astfel, a fost nevoie de ochelari speciali pentru a fi văzută eclipsa.

Eclipsa parțială de Soare, numită și „inel de foc” sau „inel de lumină”, a putut fi văzută din Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Oman, o parte din India, Sri Lanka, Indonezia, Singapore, Malaezia, Guam.

Ne așteaptă una și la anul

Următorul eveniment de acest tip, tot o eclipsă solară inelară, va avea loc în 21 iunie 2020. Atunci, Luna va bloca pentru scurt timp circa 99% din Soare.

Evenimentul va putea fi urmărit din Republica Democratică Congo, Sudan, Etiopia, Eritrea, Yemen, Rub al-Chali, Oman, Pakistan, India, Tibet, o parte din China, Taiwan și Guam.