Presa dezvăluie în aceste zile   un studiu incredibil  care guvernează realitatea zilelor noastre în România!

Cu siguranță nu v-ați închipui că suntem campioni la numărul de cazinouri și case de pariuri și că cea mai căutată profesie este cea de …paznic! 

Cifrele oferite de Institutul Național de Statistică sau din alte surse arată detalii interesante despre țara noastră și despre ceea ce consumăm ca popor.  Știați că în acest moment în România sunt 18.300 de biserici și peste 15.100 de cabinete stomatologice? Sau că numărul caselor de pariuri terestre a ajuns la aproape 14.000, în comparație cu 2001, când românii aveau doar 67 de unități? Dacă în ceea ce privește bisericile era de așteptat pentru că avem aproape 14.000 de localități la nivelul întregii țări și câte cel puțin o biserică în fiecare, numărul cabinetelor stomatologice crește de la lună la lună, ceea ce nu este rău, dacă ne gândim că sănătatea ar trebui să fie pentru noi înainte de toate. 

Turism medical

Specialiștii au încercat să dea răspunsul la întrebarea ”De ce se întâmplă asta?”. Pentru că în   România se face turism medical! ”Poate să fie o surpriză că avem 15.000 de cabinete stomatologice din moment ce intervențiile în România nu sunt decontate de stat. Dar numărul mare este furnizat de turismul medical de care beneficiază țara noastră. Nu e o glumă! Sunt mii de italieni, de exemplu, care vin special aici și se tratează pentru că prețurile sunt foarte mici în comparație cu ce se întâmplă la ei. În Franța, serviciile stomatologice se decontează, ei nu vin aici! N-au de ce. În rest, marea majoritate a europenilor preferă să vină în România cu avionul, să se cazeze, să plătească intervențiile, pentru că tot ies în avantaj din punct de vedere financiar”, explica recent,  pentru Libertatea, sociologul Vladimir Ionoș.

Ultimul loc în UE la consumul pastei de dinți

Numărul mare de cabinete stomatologice vine în contradicție cu faptul că, potrivit statisticilor europene, ţara noastră este pe ultimul loc din Uniune la consumul de pastă de dinţi şi igienă orală! Oricum, cel mai interesant e că sunt zeci de cabinete stomatologice în România destinate exclusiv străinilor.  Din ultimele statistici se observă că un român consumă în medie 1,6 tuburi de pastă de dinţi pe an şi îşi schimbă periuţa o dată la 1,3 ani, deci nu respectă regulile minime în prevenţia sănătăţii orale!

Casele de pariuri

 Casele de pariuri ocupă și ele un capitol extrem de interesant. Poate cel mai interesant din întreaga radiografie a țării. Acestea au invadat România în ultimii ani, având cea mai spectaculoasă creștere. Și la noi, la Giurgiu sunt cu grămada , de zici că altceva nu mai avem de făcut decât să pariem pe orice. În prezent, numărul agenţiilor a depășit 13.500!, conform Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Iar boom-ul este uluitor! În 1996, în România exista o singură casă de pariuri, iar în 2001, 67! Prima ”explozie” s-a înregistrat în 2014, când românii aveau 3.700 de unități, dar anul trecut numărul a sărit colosal, ajungând la peste 13.500 de agenții stradale la nivel național! Adică s-au multiplicat de peste 3,5 ori! Și asta în numai 4 ani! La orice colț de stradă există astăzi  o casă de pariuri, iar pe un bulevard din București, să zicem din sectorul 6, sunt nu mai puțin de 7 agenții diferite, multe dintre ele aproape lipite sau despărțite de o farmacie sau o sucursală bancară.

Și la Giurgiu casele de pariuri au apărut ca ciupercile după ploaie, întrecând probabil numărul farmaciilor și pe cel al spălătoriilor auto…

„Toți vor să ajungă ca Gigi Becali”

 ”Casele de pariuri arată că suntem un popor care visează doar bani și care vrea să se îmbogățească rapid. Este o piață incredibil de mare, iar dacă nu ar exista profit, unitățile s-ar închide. Doar că ele se înmulțesc pe zi ce trece și produc din ce în ce mai mulți bani. Asta arată un singur lucru: avem nevoie de bani cât mai rapid și doar așa putem spera că vine norocul peste noi. Ăsta e modelul din societate. Toți vor să ajungă ca Gigi Becali. Că doar e unul dintre cei mai bogați români. Vor doar să îi copieze pe cei care au reușit financiar, nimic altceva. Uitați-vă în casele de pariuri câți copii sub 18 ani sunt. Sute! Legislația nu se aplică, chiar dacă ea interzice clar asta”, spuneun cetățean citat de cei de la stiripesurse.ro.

Spălare de bani

Sociologul Ciprian Necula are o viziune proprie despre ceea ce se întâmplă de fapt în spatele acestor statistici.  ”Am un amic italian care e pasionat de fotografie și vede într-un alt mod ceea ce avem noi în România. După ce s-a plimbat prin țară, mi-a spus că a observat că suntem campioni la case de pariuri, cazinouri, bănci și cabluri pe stâlpi. Acest lucru nu se întâmplă în alte țări europene. Pentru că în Italia, de exemplu, cazinourile sunt interzise, iar la noi aterizează zeci de avioane pline de doritori doar pentru așa ceva. E locul perfect pentru spălare de bani. Există un turism internațional incredibil pentru cazinourile din București. România este privită ca o patrie a jocurilor de noroc. Sună senzațional, dar așa e”, explică sociologul Ciprian Necula.

Visul de îmbogățire

Dacă adunăm casele de pariuri cu agențiile care dețin slot-machine, cunoscute generic ”păcănele”, dar și agențiile loto, atunci ajungem la 32.000 de unități unde românii își lasă zilnic banii sperând la îmbogățire. Potrivit Asociației pentru prevenirea și tratarea adicției ( dependență față de un drog, cu tendința creșterii progresive a dozelor, în cazul de față a obișnuinței de a juca, de cele mai multe ori inconștientă – n.red.),  România numără în prezent peste un milion și jumătate de jucători la cazinou. Zece la sută dintre aceștia sunt deja dependenți de jocurile de noroc! ”Facilitatea de a găsi aceste jocuri, faptul că sunt peste tot, este un dezavantaj al celui care vrea să se lase de jocuri și care luptă cu această tentație. Am întâlnit persoane care mi-au spus în timpul terapiei că este foarte greu să evite aceste locuri. În primul rând că tema terapeutică este evitarea locurilor unde ar putea juca”, spune psihologul Keren Rosner.

Care este Meseria numărul 1 în România?

Meseria de paznic sau Bodyguard! Cele două profesii de Bodyguarzi și paznici, sunt cele mai căutate . Asta în condițiile în care nu suntem o țară cu conflicte și alte tipuri de manifestări violente! La acest moment sunt mii de bodyguarzi în România și numărul lor este în continuă creștere. Este  alarmant că se întâmplă asta. Dovadă numărul mare de cazinouri, case de pariuri și altele, spune sociologul Ciprian Necula. Un tână ce a poposit la noi la redacție ce terminase clasă de Informatică laa Maiorescu , atras de anunțul nostru de angajare a unui tânăr care să știe să lucreze pe calculator , am aflat că lucre de doi ani ca paznic la o firmă. După ce i-am arătat c ear fi trebuit să facă pentru a ocupa zcest post, a preferat să plece și să se mulțumească a rămâne paznic. De ce? Pentru că este mai ușor să te plimbi pe câțiva metri pătrați cu mâinile la spate o zi întreagă decât să îți pui capul să creeze , după cum ai învățat în școală.

Ce facem cu cultura?!

Cum bisericile, cabinetele stomatologice și casele de pariuri dețin supremația, la polul opus stă… cultura! Doar 90 de cinematografe la nivel național față de 450 în ianuarie 1990 și 760 de muzee, multe dintre ele în care bate vântul. Oamenii ce lucrează în domeniu spun că nu are rost să mai vorbim de cultură în România atâta timp cât  consumul de carte este foarte mic, postul național de televiziune a închis TVR Cultural pentru că avea audiențe prea mici, iar la orice aniversare , moț sau botez se cântă manele. Sociologul Ciprian Necula explică : ”Muzeele nu produc bani la noi cum se întâmplă în alte țări europene. Acolo sunt cozi imense. În România, muzeele sunt doar consumatoare de bani. Muzeul de Istorie a stat închis 4 ani și nici după perioada asta nu-l terminaseră de modernizat pentru că Ministerul Culturii a investit banii în altceva. Au preferat să dea pentru Catedrala Neamului, de exemplu. Orașele mici nu mai consumă nici ele cultură cum se întâmpla pe vremuri. Pentru că n-au unde! O fac doar ocazional cu un mic și-o bere pe la vreo petrecere câmpenească. E un fenomen care dispare ușor-ușor, din păcate!”. Uite însă că noaptea muzeelor la Giurgiu a fost o reușită, ca și la Muzeul Antipa unde coada la intrare era considerabilă și la Muzeul județean teohari Antonescu giurgiuvenii au venit în număr mare de mână cu copiii sau nepoții .

Unde și de ce au dispărut cinematografele?

Pentru ziarul Libertatea , profesorul universitar Vintilă Mihăilescu, director al departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA susține:  ”Fiecare cifră își spune povestea ei. Astfel, nu avem de ce să ne mirăm de numărul de bănci, căci acestea sunt templele pieței pe care ne-am dorit-o și au un plus de importanță simbolică în piețele emergente precum cea românească. De asemenea, nu este de mirare numărul mare al farmaciilor într-o țară care înregistrează cel mai mare procent de persoane preocupate, îngrijorate de propria sănătate din UE. Dacă ne uităm apoi la numărul dramatic de mic al spitalelor și al tuturor unităților medicale, putem să înțelegem și un motiv în plus al succesului farmaciilor: mulți bolnavi reali sau nu merg să se «consulte» la farmacii în lipsă de servicii medicale disponibile și se «alimentează» cu medicamente după propriile rețete. În ceea ce privește casele de pariuri, la cifra lor ar trebui să o adăugăm și pe aceea a caselor de amanet: ele merg mână în mână într-o societate săracă și în condiții de incertitudine. În sfârșit, cea mai inexplicabilă cifră nu este aceea a muzeelor, cam atâtea au fost, cam atâtea au rămas, ci aceea a cinematografelor: unde și de ce au dispărut?”, spune Mihăilescu. Vintilă Mihăilescu. La Giurgiu este monstruos. Din trei cinematografe ( ”Lumina” și ”București”, sala Teatrului ”Tudor Vianu” )  și două grădini de vară , una la fostul cinematograf  ”Țăranul” ,  pe strada Mircea cel Bătrân (zona pietonală) și alta la Teatrul de vară, adiacent Palatului copiilor, astăzi nu mai există niciunul.   

Cum arată RADIOGRAFIA ROMÂNIEI ca număr de  instituții destinate educației și petrecerii timpului liber , al cetățeanului:

 Biserici: 18.300 ;  cabinete stomatologice: 15.100 ; agenții Loto cu ”păcănele”: 15.000 ; case de pariuri: 13.400 ; farmacii: 9.700 – bănci: 4.600 ; pensiuni: 4.200 ; școli primare/gimnaziale: 4.000 ; agenții loto: 1.900 ; hoteluri: 1.800; biblioteci publice: 1.520 ; licee: 1.500 ; grădinițe: 1.200 ; muzee: 760 ; spitale: 580 ; cămine de bătrâni: 405 ; cinematografe: 90 
Cifre care credem că spin multe despre țara în care trăim…!

(Florian Tincu)