Suntem pe ultimul loc din ţară în privinţa numărului de paturi de spital

0
225

Spitalul-judetean-de-urgenta-GiurgiuSituaţia numărului de paturi de spital în judeţul Giurgiu este îngrijorătoare, fiind pe ultimul loc în ţară la acest capitol, cu 2,9 paturi la mia de locuitori, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, dr. Elena Dinu. 

„Judeţul Giurgiu este ultimul din România ca şi număr de paturi de spital la mia de locuitori, asta însemnând 2,9 paturi. Este o situaţie îngrijorătoare. Nu o să vă dau exemplul spitalelor universitare, ci al unor judeţe comparabile ca mărime cu noi – Alba, de exemplu, are 6,2 paturi, Botoşani are 5,4 paturi, Vaslui 5,4, Călăraşi 3,9, Ilfov 3,3 şi Ialomiţa 3,2. Acest număr de paturi a fost stabilit prin Planul Naţional de Paturi, fără să se ţină cont, după părerea mea, de caracteristicile judeţului, de faptul că suntem un judeţ sărac cu populaţie preponderent rurală şi cu un grad de îmbătrânire mare. Cred că analiza făcută de mine ar trebui să fie în atenţia celor care urmăresc la nivel de minister şi de guvern politica sanitară şi să fie cumva luată în seamă, mai ales că Ministerul Sănătăţii şi-a asumat 4,5 paturi la mia de locuitori, măcar în această medie să fim şi noi’, a declarat Elena Dinu. 

Ea a spus că, în prezent, în judeţul Giurgiu sunt decontate servicii medicale pentru un număr de 417 paturi, la o valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei pe lună.

AGERPRES