Stop-TB-On-Hand-World-Tuberculosis-DaySimptome ignorate şi amânarea controlului medical – sunt câteva dintre cauzele pentru care România a ajuns pe primul loc la numărul cazurilor de tuberculoză. Medicii spun că există câteva simptome care nu pot fi sub nicio formă ignorate: astenie, scădere ponderală, absenţa poftei de mâncare, episoade de febră. Tusea cronică ce persistă mai mult de 3 săptămâni ar trebui să atragă atenţia şi asupra existenţei tuberculozei.

Oricine este expus pericolului, dar nu oricine se şi îmbolnăveşte, mai susţin medicii. Nu toate persoanele infectate cu virusul tuberculozei ajung să facă o formă a bolii pe durata întregii vieţi. Studii recente arată că un sfert din populaţia globului poartă virusul în organism fără ca acesta să fie activ pe durata vieţii.

Medicii specialişti spun că boala se declanşează când sistemul imunitar este slăbit.

La sfârşitul anului 2016 la Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu fuseseră raportate de la cabinetul judeţean de TBC un număr de 263 de cazuri dintre care 224 cazuri noi şi 39 de recidive. Cele mai multe cazuri se înregistrează în mediul rural (225 faţă de 38 în mediul urban). Dintre cazurile noi apărute au fost diagnosticaţi  un număr de 16 copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani.

“Faţă de anul 2015 se constată o scădere a numărului de cazuri rămase în evidenţă la sfârşitul anului dacă în 2015 erau 279 de cazuri la sfârşitul lui 2016 au fost 265. Chiar şi aşa numărul este mai mare faţă de media pe ţară”, a declarat Claudia Micu, şef compartiment statistică din cadrul DSP Giurgiu.

(Jurnal)

 

1 COMENTARIU

  1. Nu vi se pare ciudat ca Romania si-a vaccinat fortat ani de-a randul cetatenii impotriva tuberculozei „imunizandu-i” si de atata imunizare suntem cei mai tuberculosi din toata Europa? Si nu vi se pare ciudat ca la polul opus este una dintre tarile nordice (parca Norvegia, dar nu sunt sigur) care nu-si vaccineaza cetatenii si totusi are cei mai putini tuberculosi din Europa?