elena-dinu-mare-797x500Într-un scurt dialog cu deputa-tul de Giurgiu, dr. Elena Dinu,  am aflat că recent a fost numită secretar al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor. În legătură cu activitatea acestei  comisii, deputatul giurgiuvean ne spunea:  Toate iniţiativele şi toate Ordonanţele de Urgenţă ce sunt trimise pentru aprobare în Parlament, intră mai întâi, în discuţie, în această comisie. Aici se dau o serie de avize  Legilor  care vizează probleme din sistemul sanitar. Dezbatem, aprobăm, sau res-pingem, după caz, şi în acelaşi timp lansăm dezbateri publice – mai preciza deputatul giurgiuvean.  

Primim de la parlamentari o serie de iniţiative în urma solicitărilor pe care aceştia le primesc de la cetăţeni. În paralel,  avem nişte puncte asumate în programul de guvernare de care suntem obli-gaţi să ţinem seama şi să le îndeplinim.

Deşi în mandatele trecute poate mai erau strecurate politic şi persoane care nu prea aveau ceva comun cu sănătatea, de data asta majoritatea din membrii comisiei sunt medici, farmacişti, persoane care au expertiză în domeniu. Suntem profesionişti din mediul medical care au mai condus spitale şi care ştiu foarte bine legislaţia în domeniu, iată de ce nu putem  trece oricum peste aspectele  defavorabile pe care le sesizăm. 

Secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor mai spune: Comisia are posibilitatea de a amenda lucruri despre care constatăm că nu sunt beneficie pentru sistemul de sănătate. Recent am dezbătut faimoasa şi mult comentata Ordonanţă 79 / 2017.  Noile modificări schimbă radical criteriile pentru ocuparea funcţiilor de directori de spital. S-a precizat, însă, că „lucrurile bune” din această ordonanţă vor fi menţinute.

După cum se ştie, Comisia a dezbătut măsurile antinepotism, anticorupţie şi de depolitizare a managementului spitalelor publice, iniţiate de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prin adoptarea OUG 79/2017.  La dezbateri  au participat rectori ai universităţilor de medicină, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi experţi din domeniul sănătăţii. În acest context s-a deschis managementul pentru Ambulanţe, dar şi pentru spitale.

Conform modificării, managerul de spital poate fi orice absolvent de studii superioare, dar cu pregătirea în management sau management sanitar – ne preciza de. Elena Dinu.

Întrebată ce hotărâre s-a luat în problema Transplantului de plămân, un subiect extrem de mediatizat în ultima săptămână, secretarul Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, dr. Elena Dinu, ne-a spus:

Probabil că se va da drumul la Transplant şi la noi în România. Spitalul ”Sfânta Maria” din Capitală va putea efectua transplant de plămâni, după cum anunţa preşe-dintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Radu Deac, în urma evaluării făcută în această unitate sanitară.

Domnia sa ne-a reamintit faptul că după ce spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral protocolul prin care erau realizate intervenţii de transplant pulmonar românilor înscrişi pe listă, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că la Spitalul ”Sfânta Maria” se menţin condiţiile de la acreditare pentru realizarea transplantului de plămân.  Dr. Elena Dinu ne mai spunea că, pentru ca pacienţii români aflaţi pe lista la Viena să nu aibă de suferit până când Spitalul ”Sfânta Maria” va definitiva anumite contracte care au expirat, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant a trimis o scrisoare la Eurotransplant, prin care a solicitat prelungirea acordului cu România.

De precizat că în prezent, în jur de 80 de români se află pe lista de aşteptare pentru un transplant de plămâni.

 (Florian Tincu)