Dacă acestui popor ar trebui să i se reproșeze ceva ar fi toleranța,  îngăduința fără limite uneori și de neînțeles, câteodată…

 Vineri seară, a avut loc comemorarea a 5 ani de la incendiul din clubul ”Colectiv” . Sute de bucureșteni au mărșăluit pe stradă și alte sute au aprins lumânări și au adus flori la locul tragediei în urma căruia au murit 65 de oameni, în majoritate tineri ce nu apucaseră să consume nici un sfert din viață. O Viață consumată ca o țigare arsă până la filtru, doar  dintr-un singur fum…!

 Așa cum declara un reputat jurnalist ce este „înspăimântător”,  e faptul că 41% dintre votanții lui Cristian Popescu,  poreclit ”Piedone” ( unul dintre  cei acuzați de declanșarea acestei drame  fără precedent în România, ce a fost votat la recentele alegeri locale,  devenind primarul sectorului 5,  al Capitalei),   fac parte din intervalul de vârstă 18-35 de ani.

Deci tineri ca și cei care au devenit victime ale iadului de acum 5 ani , declanșat în incinta fabricii Pionierul. Tot în urmă cu cinci ani, acest individ  era primar în sectorul 4, unde a avut loc tragedia.  Deși în primă instanță,  ”Piedone” a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare, cu executare, între timp el a scăpat de această condamnare fiind ales ca primar de sector.

Cât de îngăduitor trebuie să fii pentru a accepta ca un astfel de personaj malefic să ajungă să ia decizii în comunitatea în care trăiești? Cât de cinic trebuie să fii pentru a pune ștampila pe un individ care poartă în rucsacul conștiinței sale un adevărat cimitir?

În America moartea unui cetățean e culoare,  abuzat de un polițist, a declanșat o adevărată isterie națională, protestele de stradă continuând și astăzi,  ba chiar extinzându-se și la noi pe continent,  statuile unor personalități ale istoriei, dovedite că ar fi avut comportamente rasiste , fiind dărâmate, pur și simplu, jos de pe socluri.

Pentru victimele din ”Colectiv” , din păcate, în afara rudelor și prietenilor celor pieriți în incendiu, nimeni nu a protestat decât formal, tacit, comentariile făcându-se doar pe ici pe colo, prin mass media și pe la colțuri…Nimic organizat,  o atitudine civică prin care societatea civilă să riposteze la o astfel de crimă instituțională. De ce instituțională? Pentru că o serie de instituții ar fi trebuit să ia măsurile ce se impuneau  cu mult înainte ca în acest loc să se petreacă o tragedie.

Îngăduitori, ca de fiecare dată, am trecut însă și peste acest moment cum am trecut peste multe altele de-a lungul celor 30 de ani de pseudodemocrație: procesul victimelor Revoluției,  mineriadele, 10 august 2018 și  de ceva timp bâlbîiala autorităților , plină de declarații contradictorii și mincinoase, în contextul susținerii alegerilor parlamentare în luna decembrie.

Și atunci să nu mai mirăm că suntem campioni la orice în Europa: Avem cea mai mare rată a mortalității infantile, cele mai multe mame minore, acordăm cei mai puțini bani pentru educație, pe cap de elev, din Uniune ,  suntem pe primul loc la numărul cazurilor de tuberculoză și la  decese ce ar fi putut fi evitate , dar raportăm de zece ori mai puține infecții nosocomiale decât media UE.

Aproape jumătate de țară este săracă ( primul loc în UE la decalajul financiar între bogați și săraci) și nu în ultimul rând  campioni la analfabetism…Asta e adevărata  Românie!

 Îmi aduc aminte despre ceea ce spunea regretatul Corneliu Coposu: Blestemul României ar fi ca, după 20-25 de ani, FSN să se afle şi la stânga, şi la dreapta eşichierului politic…  Dacă ne uităm astăzi la imaginea Guvernului nostru, constatăm că  premoniția lui s-a împlinit în totalitate.  

Cinic de îngăduitori, vom trece însă mai departe, fără puterea sau dorința de a protesta împotriva  unui lucru ce ne ucide de atâta vreme, cu mult mai periculos decât Covid -19: toleranța istorică, fără sfârșit,  pe care o manifestăm.

”De-o fi una, de-o fi alta…Ce e scris și pentru noi, Bucuroși le-om duce toate/ De e pace, de-i război!” Sunt versuri care ne-au semnat certificatul unui destin  ce nu suntem în stare să îl schimbăm. Dar oare, TOȚI ne dorim acest lucru?   

(Florian Tincu)