Suntem pe penultimul loc la nivel european la reciclarea gunoiului. Vom fi obligați să sortăm gunoiul înainte să îl aruncăm.

Guvernul schimbă legislația în privința deșeurilor. Acesta a pregătit o Ordonanță de Urgență care va fi adoptată zilele acestea și care prevede ca până în 2030, doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat.

De asemenea, autoritățile locale nu vor mai avea voie să colecteze gunoiul la grămadă. Astfel, este încurajată colectarea selectivă, la care România este în continuare codașă în clasamentul european.

În acest moment, România reciclează doar 11% din totalul deșeurilor. Media europeană este de aproximativ 50%, iar pe primul loc se situează Germania, cu un procent de 70%. Guvernul României vrea acum să accelereze printr-o legislație mult mai restrictivă procesul de colectare selectivă.

Noua lege a deșeurilor prevede ca până în 2030, doar 10% din gunoi să mai fie depozitat. Mai mult, colectarea selectivă devine obligatorie. Gunoiul nu va mai putea fi pus la grămadă.

La nivel european, doar Malta are un nivel de reciclare mai scăzut decât al României de doar 6,5%.

(Jurnal)