Campania de imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech a început mai târziu decât imunizarea adulților.

Am fost curioși să aflăm câți copii și adolescenți s-au vaccinat împotriva COVID-19 și conform datelor centralizate până la data de 10 august, peste 144.690 de tineri români cu vârsta între 16 și 19 ani s-au vaccinat împotriva COVID-19, ceea ce reprezintă o rată de vaccinare de aproape 18% la această categorie de vârstă.

De asemenea, 29.400 de adolescenți români cu vârsta între 12 și 15 ani s-au vaccinat – o rată de vaccinare de 3,5%, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Este important de precizat că vaccinarea grupei de vârstă 12-15 ani a început mai târziu decât cea a categoriei de vârstă 16-19 ani.

La nivelul județului Giurgiu, din informaţiile transmise zilnic de medicii coordonatori ai centrelor de vaccinare, rezultă că aproximativ 50 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, au fost vaccinaţi până la data de 16 august 2021.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că o parte dintre cabinetele medicale școlare ar putea fi transformate în centre de vaccinare anti-Covid, la începutul lunii septembrie, chiar înainte de începerea anului școlar 2021-2022.

Ulterior, acesta a declarat că „Trebuie văzut în ce măsură configurația școlii permite organizarea unor astfel de centre”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat săptămâna trecută că doreşte ca procesul testării copiilor şi personalului din şcoli care devine simptomatic să fie reluat.

„Noi am făcut disponibile testările pentru copiii din şcoală încă de anul trecut, dorim împreună cu Ministerul Educaţiei să reluăm acest proces de testare pentru copiii şi personalul din şcoli care devine simptomatic. Vorbim de testele care sunt acreditate de forurile ştiinţifice europene, acele teste rapide antigen, dar, de asemenea, recomandarea noastră fermă şi discutată şi agreată cu Ministerul Educaţiei este să continuăm cu măsurile de prevenţie şi anume purtarea măştii, ventilaţia corespunzătoare a spaţiilor în care copiii îşi petrec timpul şi îşi desfăşoară activităţile, precum şi, în limita posibilităţilor, distanţarea fizică.

De asemenea, acolo unde este posibil, plănuim să organizăm cabinete pentru vaccinare, acolo unde avem personal medical suficient, şi unde avem copiii care în acest moment au indicaţia de a fi vaccinaţi.

Trebuie să înţelegem că vaccinarea la copii este, de asemenea, sigură şi că ea reprezintă un bun mijloc de prevenţie a infecţiei la copiii de peste 12 ani, cei care au acum indicaţie de vaccinare”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

(Jurnal)